SvD: Saudiarabien visste att avtalet avslutas när Wallström stoppades

1 av 10 | Foto: PONTUS ORRE
Utrikesminister Margot Wallström.

avNiklas Eriksson

NYHETER

Margot Wallström stoppades från att tala inför Arabförbundet.

Då visste Saudiarabien redan om att det militära samarbetet med Sverige skulle avslutas, enligt SvD.

Informationen ska saudierna ha fått vid möten i Riyadh – inte i tisdags som det sagts i den officiella versionen av händelserna.

I söndags anlände utrikesminister Margot Wallström till Kairo där hon på måndagen skulle tala inför Arabförbundet. Men hennes öppningstal stoppades av Saudiarabien.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, sa Margot Wallström till TT då.

Men enligt uppgifter som Svenska Dagbladet nu publicerar så ska Saudiarabien redan innan det ha vetat om att Sverige skulle avsluta det militära samarbetsavtalet mellan länderna.

Informationen ska de ha fått vid ett tidigare tillfälle vid ett möte på plats i Riyadh. Sveriges ambassad i den saudiska huvudstaden ska ha fått i uppdrag av UD att meddela beslutet om det uppsagda avtalet, enligt SvD:s uppgifter.

Exakt när det ska ha skett är okänt.

Men det omkullkastar den officiella svenska versionen av förloppet kring vad som utvecklats till en diplomatisk kris med Saudiarabien. Enligt den ska den saudiske ambassadören i Sverige ha kallats till möte med UD i tisdags för att informeras av kabinettssekreterare Annika Söder om beslutet att avsluta avtalet.

Men då ska de enligt SvD:s uppgifter redan ha vetat om det och Saudiarabien ska också ha redan ha kallat hem sin Stockholmsambassadör, skriver SvD.

Statsvetaren Ulf Bjerled säger att han tillhör dem som trott att saudierna vetat om att avtalet skulle avslutas när de stoppade Margot Wallströms tal:

– Deras agerande blir vara rimligt om de förväntade sig att avtalet skulle avslutas, säger han.

Han menar att annars hade agerandet i Arabförbundet bara försämrats deras position inför det svenska beslutet om avtalet.

Stefan Löfven på besök i Kiev beklagade under onsdagen att ambassadören kallats hem:

– Det finns mycket mer än det militära avtalet i våra relationer och därför hoppas vi att ambassadören kommer tillbaka så snabbt som möjligt, säger han till Aftonbladet.

Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman säger att utrikesministern i nuläget inte vill kommentera uppgifterna och att de i sak inte förändrar något.

– Vi har aldrig fått någon hänvisning till avtalet i samband med att Margot Wallströms tal stoppades. Den förklaring vi har fått är att det handlar om uttalande hon gjort i Sveriges riksdag om Saudiarabien, mänskliga rättigheter och demokrati, säger han.

Han säger också att Sverige har haft möten med Saudiarabien där avtalet tagits upp innan något beslut kommunicerats.

– Vi har haft kontakt med Saudiarabien även innan i tisdags där det tagits upp att avtalets framtid varit under beredning, säger Erik Boman.

– Men det var först i tisdags som Saudiarabien fick beskedet att regeringen beslutat att avsluta avtalet.

Aftonbladet söker Sveriges ambassadör i Riyadh Dag Juhlin-Dannfelt.

ARTIKELN HANDLAR OM