KD-profil vill se Forssmed som ny partiledare

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

I dag kastade sig Jakob Forssmed in i striden om att bli nästa partiledare för Kristdemokraterna.

Han får omgående stöd från den tunga KD-profilen David Lega, partiets andre vice ordförande.

– Forssmed är sammantaget den bästa kandidaten, säger Lega.

De som känner sig kallade att ta över partiledarposten i Kristdemokraterna efter Göran Hägglund blir allt fler. I dag meddelade Jakob Forssmed, partiets ekonomisk politiska talesperson, på DN debatt att han kandiderar.

Det innebär att fyra personer nu aspirerar på uppdraget. Förutom Forssmed är det partisekreteraren Acko Ankarberg, oppositionsrådet i Uppsala Ebba Busch Thor samt riksdagsledamoten Penilla Gunther.

Forssmed, som hade en tung roll i samordningskansliet under Alliansregeringen, får nu omgående stöd av en tung KD-profil. Det handlar om David Lega, KD:s andre vice ordförande och oppositionsråd i Göteborg. Han lyfter fram att Forssmed sitter i riksdagen, något som flera av de andra kandidaterna inte gör.

– Han är sammantaget den bästa kandidaten. Han är också den enda av dem som har presenterat en politisk agenda och vad han vill genomföra under som tid som partiledare. Det tycker jag är bra, så att vi inte bara diskuterar namn utan även politik. Hans syn på hur kristdemokratin ska röra sig stämmer även väl överens med min egen, säger Lega.

”Han är väl känd i partiet”

Forssmed har de senaste åren ofta befunnit sig utanför rampljuset i sin roll i regeringskansliet. Men enligt Lega är detta inte ett problem.

– Han har haft en mer anonym roll de senaste åren, men å andra sidan var han ordförande i KDU innan dess. Han har kunnat utvecklas under de här åren. Han är ju dessutom ekonomisk talesperson vilket gör att han har stor bredd. Han är dessutom känd inom partiet.

Tidigare har Lega själv figurerat i spekulationerna som en av de som skulle kunna ta över efter Hägglund. Men han är i dag tydlig med att så inte kommer bli fallet.

– Jag tror att det är nödvändigt att vår partiledare sitter i riksdagen för att kunna ta debatter och ha det nätverket. Dessutom tycker jag det är en stor fördel att man har lång erfarenhet av regeringsarbete. Det har inte jag ännu.

Vill fortsätta i partiledningen

Men han säger samtidigt att han står till förfogande att finnas med i KD-toppen även framöver.

– Vi har en hel del kvar att göra för att göra Sverige till världens bästa land land för barn och unga att växa upp i. Inte minst företagarklimatet behöver förbättras i Sverige. Jag tror att jag har erfarenheter som behövs i ledningen. Så jag står till fortsatt förfogande för val till presidiet, säger David Lega.

KD väljer en ny partiledare på ett extra riksting den 25 april.

Publicerad: