Extremvädret fortsätter

"Åskade och blixtrade helt galet mycket"

Extremvädret har inte lagt ned efter gårdagens jättehagel och stormar. I dag kom nya klass 1-varningar i södra Sverige.

Strömmen försvann för över 3 000 hushåll i Götaland.

– Det är troligt att åska ligger bakom, säger Carola Hjerthén, kommunikationsansvarig på Fortum.

I går drabbades södra delarna av Götaland av ett ordentligt oväder. I dag fortsätter åskmolnen sin resa genom Sverige med mer blixtar och dunder.

SMHI har senast klockan 13.47 gått ut med klass 1-varningar i Halland, Kronoberg, Jönköping och Västra Götaland. Det är risk för kraftig åska, skyfall och byig vind.

– Det åskar redan från Halland upp mot Västergötland, med en liten åskknall i Dalsland. Det är ganska liknande området som hade oväder i går, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Värst i går var vädret i Skåne och Blekinge med blixtar och kraftiga hagelskurar. Nu gäller åskrisken stora delar av Götaland, men även upp mot Värmland och Örebro.

– Det finns en viss åskrisk där men tyngdpunkten på åskan kommer gå längre norrut. Åskknallar kan förekomma i Skåne men inte så kraftigt som det var i går.

Snöfall i Dalarna

Klockan 14 fick Aftonbladet uppgifter om att det snöar i ett område några mil från Älvdalen i norra Dalarna.

– Det snöade rätt rejält för att vara i juni alldeles nyss i Storbäcken, säger Erik Filipsson. 

3 000 hushåll utan el

Hallands län och Västra Götaland har drabbats av strömavbrott. Vid 13.30-tiden var totalt över 3 000 av Fortums kunder utan el, varav de flesta bor i Onsala. Enligt elbolaget beror avbrotten troligtvis på blixtnedslag.

– Det är troligt att åska ligger bakom det som inträffade i Onsala. Det har ju åskat mycket i dag, men vi har precis påbörjat felsökningen, säger Carola Hjerthén, kommunikationsansvarig för driftstörningar på Fortum.

Det var oklart när strömmen kan vara tillbaka. Ett hundratal av Vattenfalls kunder berördes av två pågående strömavbrott.

Jättetromb och hagelstorm

På västkusten har det på sina håll stormat i timtal under fredagsförmiddagen. I Degeberga i Skåne drog en hagelstorm in med centimeterstora hagelbitar. Kraftiga åskväder har dragit fram över delar av Småland

I Varberg mullrade det rejält.

– Nu är det bättre, men det har mullrat i tre timmar och sedan drog det in ett jätteoväder i trettio minuter. Det åskade och blixtrade helt galet mycket! Mitt lilla hus skakade och det var lite obehagligt. Det har haglat och marken är vit, säger Joakim Stafsén, 39, från Tofta i Varberg.

Flera tromber drog fram över havet. Calle Wikelund, 45, bor i Varberg och jobbar på en massafabrik 2,5 mil norrut. Han körde till jobbet på gamla E6:an strax innan klockan 06.30 och stannade till vid Kärradal.

– Det var regn och åska i luften. Ute i havet till vänster såg jag den här tromben och den var ganska stor så jag svängde av vägen och tog några bilder. Men häftigare än så var det inte, jag såg inga kossor som flög omkring eller så, säger Calle Wikelund.

Har du sett något liknande?

– Nej, det har jag inte gjort. Den var rejäl, men jag är ingen infödd kustbo.

Tromber är dock inte ovanliga på västkusten och de kommer ofta i samband med åskväder.

Meteorologen Sandra Andersson säger att de kan se ganska skrämmande ut men det är sällan de gör skada.

– De är egentligen små och gör sällan större skada. Skulle de komma in över land skulle de förstås kunna göra skada, men det är ingenting jämfört med vad man ser i USA, säger hon.

Chockbesked för semesterfirare

För den som fått semester och väntar på solen ser det inte hoppfullt ut inför helgen och början på nästa vecka. Det ostadiga vädret ser ut att hålla i sig i minst tio dagar.

– I stort kommer molnen dominera men det kan bli lite sol om man befinner sig på ostkusten eller längs norrlandskusten. Det ostadiga vädret håller i sig, 25 grader och sol ser vi inte ut att få de närmaste tio dagarna, säger Sandra Andersson.

Norrland ser ut att bäst chans till uppehåll och lite värme i helgen.

Publisert: