”Löfven visade sitt rätta ansikte”

avAnette Holmqvist, Nivette Dawod

1 av 5

Stefan Löfven (S) motade bort Annie Lööf (C) när hon ville ge honom en rapport från Energimyndigheten i gårdagens TV4-debatt.

Men hon behöver ingen ursäkt, säger hon till Dagens Nyheter.

– Det behövs inte. Han visade sitt rätta ansikte igår, säger hon i DN:s tv-sändning.

Två timmar in i TV4:s partiledardebatt igår hettade det till – om en pappershög.

Annie Lööf tog fram Energimyndighetens prognos när Stefan Löfven diskuterade kärnkraftsfrågan, och Sveriges framtida energibehov, och ville ge den till Löfven.

Men S-ledaren vägrade ta emot den.

– Det är käbbel, svarade han och tryckte bort C-ledaren.

Lööf kommenterade händelsen i Dagens Nyheter under fredagsförmiddagen.

– Det hade inte behövt bli så här uppmärksammat om inte Stefan Löfven reagerat på det här sättet. Under flera år har han hävdat att vi inte har en prognos. Jag tog med en utskrift för att visa att vi har det. Han hade kunnat välja att bara ta emot den, men det gjorde han inte.

Kallar det härskarteknik

Under gårdagen kallade hon det hela för en knuff. I dag säger hon att hon "mest blev bortföst". Hon medger att det kan ha varit en provokation från sin sida, men säger att andra får bedöma det. Löfvens beteende kallar hon en värre härskarteknik än vad förre S-ledaren Göran Persson använde sig av.

Någon ursäkt från S-ledaren behöver hon inte.

– Nej, det behövs ingen ursäkt. Han visade sitt rätta ansikte igår. Han har svårt att vara flexibel. Det är inte statsmannamässigt, säger Lööf till DN.

Stefan Löfven har inte heller någon ånger efter gårdagen.

– Nej, det finns ingen anledning att be om ursäkt. Vi ska stå vid våra platser och utbyta åsikter och reflektioner. Så är debatter upplagda, säger han när Aftonbladet möter honom vid Sergels torg i Stockholm.

Ville inte ha rapporten

Ångrar du att du inte tog emot rapporten och bara sa "jag har redan läst den"?

– Jag kunde ha gjort både ock, självklart är det så. Men jag ville inte ha den rapporten. Myndigheten själv säger att det inte är en prognos utan bara en uppräkning av olika scenario. Det viktiga är sakfrågan, hur vi politiskt ser på detta.

Påverkar det här valresultatet för er på söndag?

– Nej. Det är sakfrågorna vi ska tala om. Vi har hög arbetslöshet och skolresultat som sjunker, det är det som kommer att avgöra valet.

Ikväll hålls en sista partiledardebatt i SVT.

– Jag ser jättemycket fram emot den, och att få prata sakfrågor, säger Stefan Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM