Brott

”Vi stoppade Alla hjärtans dag-massaker”

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Polisen slog till innan attacken mot köpcenter

Deras plan var en Alla hjärtans dag-massaker.

Innan de hann utföra attacken mot ett köpcenter slog kanadensisk polis till.

– Hade de genomfört sin plan hade risken varit överhängande för många förlorade liv, säger polischef Brian Brennan.

Minst två personer, en 19-årig kanadensisk man och en 23-årig amerikansk kvinna, planerade utföra en attack under lördagen den 14 februari.

Den kanadensiska ridande polisen uppger att de unga misstänkta gärningsmännen tänkte genomföra en massaker på en offentligt plats i Halifax i Nova Scotia.

”Var besatta av att döda”

Enligt AP ska de unga misstänkta planerat att döda så många som möjligt på ett köpcenter för att sedan ta sina egna liv.

Källor uppger enligt AP att de kommunicerat på nätet och ”var besatta av att döda och död”. De ska ha också ha haft mängder av bilder från andra massakrer. Kvinnan ska ha skrivit tweets som var tänkta att publiceras efter hennes död, uppger AP.

De ska ha haft tillgång till vapen för attentatet och polisen säger att många människor hade kunnat dö om de hunnit satt sina planer i verket, skriver AP.

Men under fredagen slog polisen till efter att ha fått tips om vad som var i görningen och kunde avvärja hotet som de inte klassar som terror, uppger kanadensiska CBC.

Begick självmord

Vid 01.20 natten mot i går, lokal tid, gick poliser in i den bostad där den 19-årige mannen befann sig.

Där hittades han död, enligt polisen ska 19-åringen ha skjutit sig själv efter att de omringat huset.

Sedan greps den 23-åriga kvinnan på Halifax flygplats 30 minuter senare. Hon befann sig då tillsammans med en 20-årig man som också greps. Även en 17-årig pojke har gripits i samband med utredning.

På vilket sätt 20- och 17-åringen har varit delaktiga i planen på en massaker vill polisen inte uttala sig kring, enligt AP.

Den döde 19-åringen och kvinnan är de som pekas ut som tilltänkta gärningsmän. Kvinnan ska också ha erkänt planerna.

– Vi tror att vi har stoppat alla inblandade i det här ärendet och att vi har eliminerat hotet, säger Nova Scotias polischef Brian Brenner på en presskonferens.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Kanada