Nyheter

Här driver de med terroristerna i IS

NYHETER

Satir ett nytt vapen mot gruppen

Det är inte bara på slagfältet som Islamiska staten bekämpas. Jihadisternas pr i sociala medier bemöts i Irak med satir.

Charlie Hebdo och andra västerländska medier i all ära, hittills har det blivit 27 satiravsnitt i den irakiska statliga tv-kanalen al-Iraqiyya om "Vidskepliga staten", som Islamiska staten kallas i programmet.

I denna stat kommer djävulen för att förstöra Irak tillsammans med några vänner (bland dem en sprithalsande cowboy och greve Dracula), rapporterar al-Jazira. I en parodi på en IS-sång, som spridit sig som en löpeld på nätet, tvingas självmordsbombare stå och diska i all evighet i stället för att komma till himlen.

– En idé är att visa att IS tolkning av islam är skrattretande, säger en av tv-kanalens företrädare.

I en kurdisk parodi framträder en skäggig musikgrupp med självmordsvästar och sjunger: "Vi är IS, vi är IS, vi mjölkar getter även om de är bockar."

Med populärkulturen som slagfält hoppas tv-kanalen, och andra kulturarbetare som motsätter sig IS, locka till sig unga människor som annars dras till den brutala rörelsen.

Konstnären Aqil Sharif i Bagdad gör tavlor där gamla skosulor representerar IS-krigare, en synnerligen grov förolämpning i arabvärlden. Han kom på idén när IS invaderade Mosul, känt för sitt kulturliv.

– Skosulorna är lika trasiga och vanställda som IS ideologi, säger han.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter