Nyheter

Här driver de med terroristerna i IS

NYHETER

Satir ett nytt vapen mot gruppen

Det är inte bara på slagfältet som Islamiska staten bekämpas. Jihadisternas pr i sociala medier bemöts i Irak med satir.

Charlie Hebdo och andra västerländska medier i all ära, hittills har det blivit 27 satiravsnitt i den irakiska statliga tv-kanalen al-Iraqiyya om "Vidskepliga staten", som Islamiska staten kallas i programmet.

I denna stat kommer djävulen för att förstöra Irak tillsammans med några vänner (bland dem en sprithalsande cowboy och greve Dracula), rapporterar al-Jazira. I en parodi på en IS-sång, som spridit sig som en löpeld på nätet, tvingas självmordsbombare stå och diska i all evighet i stället för att komma till himlen.

– En idé är att visa att IS tolkning av islam är skrattretande, säger en av tv-kanalens företrädare.

I en kurdisk parodi framträder en skäggig musikgrupp med självmordsvästar och sjunger: "Vi är IS, vi är IS, vi mjölkar getter även om de är bockar."

Med populärkulturen som slagfält hoppas tv-kanalen, och andra kulturarbetare som motsätter sig IS, locka till sig unga människor som annars dras till den brutala rörelsen.

Konstnären Aqil Sharif i Bagdad gör tavlor där gamla skosulor representerar IS-krigare, en synnerligen grov förolämpning i arabvärlden. Han kom på idén när IS invaderade Mosul, känt för sitt kulturliv.

– Skosulorna är lika trasiga och vanställda som IS ideologi, säger han.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter