Hårda kravet från väljarna: ”Fäll Löfven”

Sverigedemokraternas sympatisörer vill fälla Stefan Löfvens budget i nästa vecka.

Drygt sju av tio i Aftonbladet/Sverige Tycker vill att partiets riksdagsledamöter ska rösta på Alliansens alternativ.

Sverigedemokraterna kan komma att fälla regeringens och Vänsterpartiets budget i nästa vecka – om man väljer att stödja Alliansens motalternativ i riksdagsomröstningen den tredje december.

Hittills har partiet vägrat att avslöja hur man kommer att agera, utöver att man i första läget tänker rösta på sitt eget förslag. Vad som sedan händer är därmed fortfarande höljt i dunkel.

Vill fälla regeringen

Aftonbladet kan dock i dag visa att det finns ett starkt internt tryck på SD:s 49 riksdagsledamöter om att fälla regeringen Löfven och framkalla ett nyval (extra val).

En opinionsmätning från Aftonbladet/Sverige Tycker visar att så många som 71 procent av de sverigedemokratiska sympatisörerna vill att ledamöterna ska rösta på Alliansens förslag. Bara sju procent föredrar S/MP-regeringen.

Stefan Löfven och hans regering tycks inte heller ha mycket för att hoppas på att SD ska lägga ned sina röster i den avgörande omröstningen, vilket anses vara praxis.

Detta alternativ är ingenting som verkar tilltala partiets sympatisörer. Bara nio procent av de tillfrågade ger tummen upp för att lägga ned rösterna.

S-gruppledaren: "Tror inte de bryter praxis"

Tomas Eneroth, som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tror dock att SD-ledamöterna kommer att agera tvärtemot vad deras sympatisörer hoppas på.

– Jag tror inte att SD kommer att bryta praxis och rösta för de borgerliga partiernas budget. De har ju haft en ambition att uppfattas som ett seriöst parti, och att då helt och hållet bryta med den praxis som utarbetats under lång tid i riksdagen skulle verkligen uppfattas som oseriöst, säger han.

– Därutöver tror jag inte att de vill stoppa sänkningen av pensionärsskatten, höjningen av bostadstilläggen, satsningen på äldreomsorgen med mera, bara för att stödja en allianspolitik som väljarna tagit avstånd ifrån.

”Missnöjesröster”

Karin Nelsson, opinionsanalytiker på undersökningsföretaget Inizio/Sverige Tycker, ser mätningens resultat som ett sätt för SD:s sympatisörer att protestera mot de etablerade partierna.

– Det här är en tydlig protest mot de etablerade partierna. Resultatet följer de eftervalsanalyser som har gjorts på olika håll och som visar att SD:s sympatisörer till stor del är proteströstare. Det här är en väldigt stark signal om att det är så man tycker, säger hon.

Om regeringens budget faller den tredje december ökar risken för ett nyval (extra val, korrekt benämnt) rejält. Stefan Löfven har upprepade gånger slagit fast att han inte tänker regera på någon annans budget, men också att det inte behöver betyda att regeringen avgör. Det finns andra alternativ, det skulle kunna handla om nya budgetförhandlingar eller en regeringsombildning.

Vill ha nyval

Ett nyval är dock ingenting som verkar skrämma SD:s sympatisörer. Tvärtom.

Hela 81 procent av de tillfrågade sverigedemokraterna i undersökningen tycker att Sverige ska ha ett sådant.

Redan i morgon bitti behandlas budgetfrågan i riksdagen, men då i finansutskottet. Där väntas dock resultatet gå regeringens väg - eftersom SD väntas deklarera stöd för sitt eget alternativ.

Resultatet

Så tycker SD:s sympatisörer att riksdagsledamöterna ska agera i budgetomröstningen den tredje december:

Alternativ, totalt i procent, män i procent, kvinnor i procent

Rösta på S/MP-regeringens budget: 7, 4, 13

Rösta på Allianspartiernas budget: 71, 80, 54

Lägga ner sina röster: 9, 7, 13

Tveksam/vet ej: 13, 9, 20

Källa: Sverige Tycker

Så många av SD:s sympatisörer vill ha ett nyval (extra val):

Alternativ, totalt i procent, män i procent, kvinnor i procent:

Ja, jag tycker att Sverige ska ha ett extra val: 81, 82, 77

Nej, jag tycker inte att Sverige ska ha ett extra val: 10, 11, 6

Tveksam/vet ej: 10, 6, 17

Källa: Sverige Tycker

Publisert: