Magdalena Andersson

LO: Regeringen måste in i matchen

Av: 

John Granlund

NYHETER

LO:s ekonomer är inte nådiga mot regeringen i sin höstprognos.

– Det har varit SM i att ligga snålt, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Regeringen väljer att inte kommentera kritiken över huvud taget.

LO går ut med hård kritik mot regeringen i sin konjunkturrapport som presenteras varje höst. Den fackliga landsorganisationen anser att regeringen satsar allt för lite på bidrag till hushållen, statsbidrag och större investeringar. I stället föreslår LO ett stimulanspaket på 70 miljarder kronor för att trycka ner arbetslösheten och få i gång ekonomin.

– Vi måste få till ökade investeringar i Sverige och vi måste få upp den ekonomiska aktiviteten. Värsta scenariot är att vi vänder sysselsättningen och börjar få ökad arbetslöshet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Riktar sig till finansministern

LO-kritiken är den samma som framförts vid de två senaste höstrapporterna men då riktat mot den borgerliga regeringen. Karl-Petter Thorwaldsson säger att han inte hade särskilt stora förhoppningar om att det rödgröna budgetförslaget skulle skilja sig från de senaste årens borgerliga dito.

– Det har varit SM i att ligga snålt i budgeten både vad gäller nuvarande regering och den förra, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Både Thorwaldsson och LO-ekonomen Lars Ernsäter uppger att kritiken i rapporten är riktad mot finansministern Magdalena Andersson (S).

– Det är finansministern som är ansvarig för finanspolitiken och finanspolitikens inriktning så ytterst gör vi förstås det. Det vi talar om är en kursändring i finanspolitiken, säger Lars Ernsäter.

Måste in i matchen

Han säger att regeringen "låst in sig" med överskottstak - och att Riksbanken "har nått vägs ände" när den sänkt till nollränta. Framtidsutsikterna beskriver han därför som "dystra" - om inte regeringen öppnar på plånboken.

– Nu måste finanspolitiken in i matchen och stimulera ekonomin. Därför lägger vi fram samma förslag till stimulanser för tredje gången, säger Lars Ernsäter.

Aftonbladet har sökt statsminister Stefan Löfven (S) som genom sin pressekreterare hänvisar till finansministern. Magdalena Anderssons pressekreterare Miriam Abu Eid uppger att hon inte lyckats få tag i finansministern som på tisdagskvällen satt i ett mycket utdraget möte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Karl-Petter Thorwaldsson

Regeringen

LO, Landsorganisationen

Finanspolitik