Sjukhuset är för varmt – patienter flyr

1 av 2 | Foto: SJUKT VARMT På Sundsvalls sjukhus har kvicksilvret krupit uppåt 30-strecket. – Det har varit helt fruktansvärt. Flera av patienterna har skrivit hem sig själva för att de inte klarar av att vara här, säger sköterskan Sandra Wassberg.
NYHETER

Sundsvalls sjukhus har haft nästan 30 grader varmt på flera avdelningar under sommaren.

Värst har det varit på kardiologen – där de hjärtsjuka patienterna ligger.

– Det har varit helt fruktansvärt. Flera av patienterna åker hem för de klarar inte av att vara här, säger Sandra Wassberg, sjuksköterska på avdelningen.

Sundsvalls sjukhus kyler bland annat ner sina lokaler med hjälp av snö. Men i fjol snöade det inte så mycket och den heta sommaren har gjort att snön inte räckt till.

– Den är slut nu och därför har det varit väldigt varmt – framförallt för de som är högst upp i sjukhuset, säger Katarina Lindberg, chef för akutmottagningen.

Allra högst upp i huset ligger Kardiologavdelningen, där de hjärtsjuka patienterna är inskrivna. De har varit tvungna att genomlida värme på uppemot 30 grader.

"Ligger i underkläder utan täcken"

– Vi hade 29,7 grader inne på avdelningen hos patienterna förra veckan. Det har varit fruktansvärt, säger Sandra Wassberg, sjuksköterska på avdelningen.

Hon beskriver hur patienter ligger i bara underkläder och utan täcken på sängarna i ett försök att slippa värmen.

– De svettas enormt och det har varit hemskt för dem. Många av patienterna har problem med hjärtat när de kommer hit och har svårt med andningen som det är. Och så får de komma till en avdelning som är så här varm, då blir de mycket sämre.

Patienter åker hem

Den extrema värmen har gjort att flera av hjärtpatienterna har fått nog – och åkt hem.

– De klarar inte av att vara på avdelningen för att det är för varmt. Vi som är friska tycker att det är jobbigt, då kan du tänka dig vad de som är sjuka tycker, säger Sandra Wassberg.

Landstinget i Västernorrland har ställt in fläktar och bärbara kylaggregat för att få ner temperaturen – men det har inte hjälpt.

Kylsystemet räcker inte till

– När snön tar slut så finns det ett ordinarie kylsystem. Men den utrustningen som vi har är inte byggd för att hantera så här höga temperaturer, säger Thomas Fors, fastighetsförvaltare för Landstinget Västernorrland.

Värmen har varit så påtaglig att personalen varit tvungna att byta tröjor flera gånger per dag mellan patientbesöken för att de svettas så mycket.

– Fläktarna som står här hjälper inte utan de gör bara så att luften går runt. Och vi får inte öppna fönstren eftersom vi är på sjunde våningen, säger Sandra Wassberg.