Expertens tips: Fyll tanken nu – innan bensinpriset skenar

1 av 13 | Foto: AFP
Isis-män i Samarra i norra Irak. Sedan de tog kontroll över de stora landområdena i norra Irak och Syrien kallar de sig IS, Islamiska staten.

avEric Emanuelsson

NYHETER

Oljepriserna fortsätter att stiga i spåren av det eskalerande läget i Irak.

Nu varnar experten för att bensinpriset i Sverige kan öka med hela två kronor om situationen förvärras.

– Har du bil så borde du fylla tanken nu, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea Markets.

Den islamistiska extremgruppen Isis fortsätter att vinna mark i Irak och rör sig allt närmare Bagdad.

Priserna på olja stiger som följd. Terminskontrakten på Brentolja stod på knappa 113 dollar per fat på fredagseftermiddagen, upp cirka tre dollar från onsdagen. Tidigare under fredagen låg de nära 115 dollar, den högsta nivån på nio månader, skriver TT.

– Den ökningen har kommit väldigt fort. Och så länge krisen fortsätter kommer priset att höjas. Vi kan inte vänta oss några normala bensinpriser framöver, säger Thina Saltvedt.

Just nu: 30 öre

När priset på råolja ökar så ökar även priset på bensin. Den nuvarande nivån på 115 dollar innebär en ökning med fem procent. Direkt översatt betyder det en uppgång av det svenska bensinpriset på cirka 30 öre inklusive moms, enligt Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel institutet.

– Det blir en höjning i värdsmarknadspriset när du har en kris hos en stor producent av råolja, säger han.

Än så länge är det oron som trycker upp priserna. Men det kan skena i väg rejält om oroligheterna sprider sig till södra Irak, där mellan 80 och 90 procent av landets oljeproduktion finns.

"Oljekris"

– Blir det problem längre ner i landet så vi helt plötsligt en oljekris. Då kan priset på oljan mycket väl höjas till 150 dollar fatet, säger Thina Saltvedt.

Vad betyder det för det svenska bensinpriset?

– Det skulle betyda en ökning med cirka två kronor. Så mitt råd är att börja fylla tanken nu om du har en bil.