Stefan Löfven: ”Det ska vara kriminellt”

avMattias Sandberg

NYHETER

Så vill statsministern stoppa islamistiska extremister i Sverige

1 av 13

300 unga män kan ha rest från Sverige för att strida med islamistiska terrorgrupper, enligt Säpo.

Nu vill Stefan Löfven agera så snabbt som möjligt.

– Vi är inte helt försäkrade från att det också kan hända i Sverige. Det är därför vi ska jobba både förebyggande, men också repressivt, så att vi kriminaliserar den typen av handlingar, säger statsministern till Aftonbladet.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Statsminister Stefan Löfven.

Aftonbladet har i dag visat unikt bildmaterial med svenska jihadister i Syrien - och intervjuat åter­vändaren ”Abraham” om varför Europa ska frukta nya terror­attacker.

När Aftonbladet träffade Stefan Löfven i Uppsala, hade han ännu inte tagit del av materialet, men statsministern var tydlig med att han såg allvarligt på att 300 unga män kan ha rest från Sverige för att strida med islamistiska terrorgrupper.  

Hur ska du stoppa det här?

– Vi ska både ha ett förebyggande arbete.  Och vi har ju Mona Sahlin som samordnare för regeringen. Som också den förra regeringen utsåg. Där är vi helt överens. Vi måste förebygga mycket, mycket mer och ge stöd till civilsamhället. För vi vill naturligtvis inte att människor ska åka och ta del i den typen av handlingar. Så det är dels förebyggande.

– Men sen kommer vi också kriminalisera att åka exempelvis till Syrien och delta i den typen av handlingar. Det ska vara kriminellt. Och det är naturligtvis för att se till att lagföra de som gör det. Så att fler ska förstå att det inte är okej. 

När kan vi få se en sådan lagstiftning?

– Den utredningen är tillsatt och den ska jobba så skyndsamt som möjligt. Jag kan inte säga exakt datum. Men den jobbar så snabbt som möjligt. För vi behöver få detta på plats. Skyndsamt. 

”Mängd åtgärder måste till”

I dag har vi ett 80-tal personer som har återvänt till Sverige. Hur vill du hantera det?

– Det beror på alldeles på hur man själv agerar. Vi vet ju att Säkerhetspolisen har den kontakten med dessa människor. Det bästa vi kan göra från civilsamhället, inte minst, är att det finns en lokal samordning mellan polis, skola och olika lokala aktörer för att människor ska finnas med i det samhälle som vi vill ha. För vi kommer aldrig acceptera att man ägnar sig åt terrorism.

Enligt Säpo så har man avvärjt två terrorattentat i Sverige. Hur orolig är du för ett attentat här?

– Vi ska inte ha en rädsla i Sverige att vi inte kan fungera som ett normalt samhälle. Vi får inte låta det gå dit hän. Men vi ska också ha respekt för att ja, det kan hända här. Vi är inte helt försäkrade från att det också kan hända i Sverige. Det är därför vi ska jobba både förebyggande, men också repressivt så att vi kriminaliserar den typen av handlingar. Både att åka fram och tillbaka för att delta i detta. Men också att organisera, finansiera, den typen av resor. För att vi ska ha färre människor som åker och deltar i sådana operationer.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp har Sverige flest jihadister i Norden, men få insatser mot islamistisk extremism. Varför tror du att det är så?

– Ja, det är därför vi har det jobbet i gång. För vi behöver ha mer förebyggande också, så att exempelvis anhöriga som ser att det finns någon  i ens närhet som är på väg och kan tänkas åka, får hjälp. Att vi förebygger med hela civilsamhället. Det är en mängd åtgärder som måste till. Det är därför vi nu jobbar strukturerat, systematiskt och snabbt.

”Vi ska kunna leva ett normalt liv”

I danska Århus finns mentorsprogram där återvändare erbjuds psykologhjälp. Är det något som du vill se i Sverige?

– Det kan vara en av åtgärderna. Men återigen, den utredning som är tillsatt av Morgan Johansson, den ska arbeta klart, den ska arbeta snabbt. Men det kan absolut vara en idé som vi behöver utveckla.  

Slutligen, går det ens att skydda ett demokratiskt samhälle mot den typen av terrorattacker som vi har sett i Paris?

– Det är klart att det går att skydda sig bättre eller sämre. Men vi kommer aldrig att kunna försäkra oss om att det aldrig händer här i Sverige. Men vi ska ha en sådan skyddsnivå att vi kan leva ett normalt liv, och inte leva i ett stängt och slutet samhälle.