Lunds universitet

För tidigt födda får beteendeproblem

NYHETER

Enligt en ny avhandling från Lunds universitet får vart femte barn som föds extremt tidigt, innan den 28:e graviditetsveckan, så allvarliga beteendeproblem att det påverkar deras vardag.

Studien bakom avhandlingen har följt upp drygt 400 för tidigt födda barn. Redan vid två och ett halvt års ålder visade 20 procent av barnen beteendeproblem av allvarligare art.

– Det här är barn som är mer socialt tillbakadragna, mer ängsliga och har också betydande svårigheter när det gäller uppmärksamhet, säger Johanna Månsson, forskaren bakom studien, till Ekot i Sveriges Radio.

Drygt en tredjedel av barnen i studien låg under den förväntade nivån när det gäller kognitiv förmåga, och sex procent av barnen hade så allvarliga kognitiva problem att det betraktas som en permanent skada. På gruppnivå visar också studien att de extremt för tidigt födda presterade sämre än de fullgångna barnen när det gäller kognition, språk och motorik.

Avhandlingen ingår i den nationella studien Express, en av de internationellt sett största studierna av barn som fötts extremt tidigt.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Lunds universitet

ÄMNEN I ARTIKELN

Lunds universitet