Död åklagare ville arrestera presidenten

Argentinske åklagaren Alberto Nisman hittades skjuten i huvudet.

Nu avslöjas att han innan sin död börjat förbereda ett gripande av landets president.

”Det här skulle kunna bli min död”, sa Alberto Nisman, 51, när han släppte en rapport där han anklagade landets president Cristina Fernández de Kirchner och andra tjänstemän för att ha tystat ner och dolt Irans inblandning i AMIA-attentatet 1994 – det värsta terrordådet i Argentinas historia.

Dagen efter – 17 januari – hittades han skjuten i huvudet i badrummet i sin bostad.

Bara timmar senare skulle åklagaren ha presenterat sina anklagelser mot presidenten inför landets nationalkongress.

Nu uppger argentinska medier att det vid utredningen kring Nismans död i soporna har hittats ett utkast till en häktningsorder mot president Cristina Fernández de Kirchner och landets utrikesminister Héctor Timerman, skriver New York Times.

Viviana Fein, åklagaren som leder utredningen kring Nismans död, förnekade först uppgifterna om utkastet av en arresteringsorden. I måndags rev presidentens stabschef sönder en tidning som publicerat uppgifterna inför en samlad presskår.

Men under tisdagen har åklagare Fein backat från sin ursprungshistoria.

– Vad jag borde ha sagt är att ”det är tydligt att det finns ett utkast, säger hon i argentinsk radio enligt New York Times.

Journalisten Damián Pachter som avslöjade att Nisman hittats död flydde kort efter publiceringen landet och sa att han fruktade för sitt liv:

– Jag kommer tillbaka till landet när mina källor säger att läget har förändrats. Jag tror inte det blir under den här regeringen, sa han innan han försvann.

Ett preliminärt obduktionsresultat tyder på att Alberto Nisman begått självmord. Men de mystiska omständigheterna har dragit igång en enorm ryktesmaskin i Argentina. Till och med president de Kirchner misstänker att åklagaren kan ha mördats.

Hon har tidigare sagt att hon tror att hans död är en del i en konspiration med syfte att svärta hennes regering.

Publisert: