Här tar de farväl av prinsessan Kristine

Prinsessan Victoria, Daniel, kungen och drottningen anlände på lördagen till Drottningholms slottskyrka för att ta farväl av prinsessan Kristine.

På plats vid minnestunden fanns även medlemmar av den norska kungafamiljen.

– Det är en privat minnestund, säger hovets presschef Margareta Thorgren.

Kristine, en avlägsen släkting till kungen, dog förra tisdagen i sitt spanska hem. Prinsessan var gift med prins Carl Bernadotte, fram tills hans död 2003. Carl var lillebror till kronprinsessan Märtha av Norge och son till prins Carl, Gustaf V:s yngre bror. Gustav V var nuvarande kungens farfars far.

Förra helgen hölls en minnesgudstjänst för Prinsessan Kristine i den norska sjömanskyrkan i Calahonda i Spanien, där hon och prins Carl hade sitt hem.

Norska kungafamiljen deltar

I dag begravdes hon. Vid minnesstunden i Drottningholms slottskyrka deltog delar av den svenska kungafamiljen tillsammans med kung Harald och drottning Sonja av Norge, kronprinsparet Haakon och Mette-Marit och prinsessan Märtha Louise med maken Ari Behn.

De norska kungligheterna anlände vid kyrkan vid lunchtid tillsammans med det svenska kronprinsessparetoch kungaparet. Därefter skedde gravsättningen på den kungliga begravningsplatsen på Haga. Slottet flaggade på halv stång under några timmar på lördagen, berättar Margareta Thorgren.

Varken prins Carl Philip eller prinsessan Madeleine deltog under minnestunden.

– Prinsessan Kristine hade god kontakt även med den norska kungafamiljen. Därför kommer delar av den norska kungafamiljen att delta. I övrigt är det en privat minnestund, säger hon.

Bodde på spanska solkusten

Prinsessan Kristine har deltagit vid ett flertal av den norska kungafamiljen, dock syntes hon mer sällan som gäst hos Kung Carl Gustaf och Silvia. Under 25 års äktenskap tillsammans med Carl Bernadotte tillbringade hon en stor del av sin tid på den spanska solkusten.

Kungafamiljen vill inte närmare kommentera hennes död, enligt Margareta Thorgren.

–  I och med släktbanden är det viktigt att ha den här minnesstunden och eftersom det finns en gemenskap mellan Sverige och Norge så är delar av den norska familjen med. De vill ha en egen privat stund.

Prinsessan Kristine blev 82 år.

Publisert: