Busch Thor om valresultatmissen: "Kunde varit tydligare"

1 av 2 | Foto: Ebba Busch Thor med Jakob Forsmed.
NYHETER

Partiledarkandidaten Ebba Busch Thor har under sin kandidatur lyft fram att hon varit med och höjt det lokala valresultatet i Uppsala.

Men i det senaste valet backade Kristdemokraterna lokalt.

– Jag kunde absolut ha varit tydligare, säger hon.

I går presenterade Kristdemokraternas valberedning sina huvudkandidater till att bli avgående partiledaren Göran Hägglunds efterträdare. Det handlar om ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala.

I går eftermiddag grillades de båda på en intern utfrågning där samtliga av partiets 26 distrikt fanns representerade. Inför mötet mötte kandidaterna media i riksdagen. De fick då möjlighet att lyfta fram varför just de passar bäst att leda KD och vad de ville få fram under utfrågning.

– Dels hoppas jag få berätta lite grann om hur jag har lagt upp mitt ledarskap i Uppsala för att se till att vi ser till att stå enade som parti men också lyckats väl i budgetförhandlingar och också lyckats höja valresultatet, sa Busch Thor bland annat.

Sa att hon höjde valresultatet - men backade

Men i det senaste valet gick inte Kristdemokraterna framåt under Busch Thors ledning. Partiet backade lokalt med 0,02 procent i Uppsala och landade på 5,59 procent. KD fick 546 röster fler men totalt blev det ett sämre valresultat jämfört med 2010. Även när det gäller landstingsvalet och riksdagsvalet så backade partiet något i Uppsala kommun.

– Vi har höjt oss lokalt både vad gäller antal röster, vi fick fler personer som röstade på oss i valet 2014 än valet innan dess. Den främsta framgången som jag åsyftar är att vi jämfört med riksresultatet höjde oss med nästan en hel procentenhet, säger Ebba Busch Thor.

Hon menar att anledningen till att hon lyfte fram det är att KD lokalt i Uppsala alltid har legat under eller i nivå med riksresultatet. I riksdagsvalet landade partiet i höstas på 4,57 procent.

– För första gången klarade vi av att särskilja oss på lokal nivå jämfört med den nationella nivån och då göra ett mycket bättre valresultat med nästan en hel procentenhet. Men det stämmer att vi inte gick framåt sett till procentenheter på lokal nivå jämfört med valet innan dess, säger Busch Thor.

Kunde du varit tydligare?

- Ja, det kunde jag absolut ha varit. Jag försöker vara väldigt tydlig med att den stora bedriften är att vi genom att arbeta annorlunda klarade av att för första gången klarade av att sticka ut och nå ett bättre valresultat och höja valresultatet för KD lokalt jämfört med hur det gick på nationell nivå. Men jag kunde absolut ha varit tydligare.

Väljer ny ledare 25 april

Efter att valberedningen nu valt ut två kandidater har de 26 distrikten till den 12 mars på sig att nominera den av de två som man vill se som partiledare. Därefter fattar valberedningen sitt beslut. Den 25 april väljer KD ny partiledare på ett extra riksting.

ARTIKELN HANDLAR OM