Lamslogs av blixtregnet

NYHETER

Stefan Lundström i Kvänum har har fått sin källare översvämmad

1 av 2 | Foto: PRIVAT

Nu slukar vattenmängderna nya områden.

I Kvänum har regnet orsakat kraftiga översvämningar i ett stort antal byggnader - hos villaägaren Stefan Lundström började vatten välla upp ur toaletten.

– Det kom så snabbt – det stod vatten upp till nästan en meter, säger han till Aftonbladet.

Översvämningarna fortsätter – men nu i nya delar av landet.

Värst drabbat av vattenmängderna är Hallands län, som sedan flera dagar tillbaka har en klass 3-varning med extremt höga flöden, framför allt i de nedre delarna av Nissan, enligt SMHI.

Svämmade över i pannrummet

I Västra Götalands län har SMHI utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden.

Vattenmassorna ställer till stora problem för villaägare.

Vid halv sex-tiden på onsdagsmorgonen upptäckte Stefan Lundström, 54, och frun Jeanette Lundström, 47, att deras källare i västgötska Kvänum började fyllas med vatten.

– Det hade stigit lite ur brunnen, men jag tänkte att det brukar göra det när det har regnat mycket. Jag trodde inte att det var så farligt först. Men efter några timmar kom det upp vatten ur toalettstolen och ur varenda golvbrunn. Det började i pannrummet och svämmade över där. Sedan kom det mer och mer och mer, säger Stefan Lundström.

Mycket förstört

Han berättar att han skyndade sig att rädda det som räddas kunde i källaren. Det mesta av värde hann han få med sig upp ur källaren, bland annat skivor och böcker.

– Mycket var förstört. Jag hann inte få med mig gamla datorer och annan skit som vi har sparat i pannrummet. Det kom så snabbt – det stod vatten upp till nästan en meter. Jag hann inte plocka ut allt. Det gick så jävla fort, säger han och fortsätter:

– Alla möbler ligger där nere och flyter runt på parkettgolvet. Jag har kört en pump i källaren i tolv timmar nu, men det är inte tomt på vatten än. Hela samhället är översvämmat för alla som har källare här.

Enligt Stefan Lundström har mellan 70 och 100 villor fått sina källare översvämmade i Kvänum och fabriker på orten har tvingats stänga på grund av vattenmängderna.

"Ett helvete"

Det är på grund av det kraftiga regnet som flera hus i bland annat Kvänum har blivit översvämmade.

– Det har regnat mycket här. Vid halv fyra-tiden i natt ska det ha kommit en stor skur med åska och blixtar. Jag tycker att det är så jävla dåligt – hela samhället är översvämmat. Det är ett helvete. Jag har pumpat ut vatten sedan halv sex och måste fortsätta i natt med, säger Stefan Lundström.

Inför natten mot torsdagen planerar han att fortsätta att pumpa vatten ur källaren.

– Vi får se hur mycket jag kan tömma. Jag har hållit på sedan halv sex. Det som är förstört är förstört. Vattnet gick upp till midjan på mig – alltså nästan en meter. Men det finns de som har det värre, säger han.