Nyheter

Anders Borg: ”Ansvarslöst”

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Finansminister Anders Borg (M) reagerar starkt på Attendos skatteupplägg.

– Det är ansvarslöst att ett bolag, som ändå har viktiga samhällsfrågor hos sig, beter sig på det sättet, säger han.

Anders Borg (M)

När Aftonbladet i april avslöjade att skoljätten Academedia undvikit skatt genom interna ränteavdrag sa Borg att regeringen skulle tvingas vidta åtgärder. Om fallet Attendo säger han nu:

– Det är helt enkelt orimligt att man gör den typen av avdrag och jag tycker det är ansvarslöst att ett bolag, som ändå har viktiga samhällsfrågor hos sig, beter sig på det sättet.

Välkomnar lagförslag

Han ser positivt på Företagsskattekommitténs förslag.

– Vi har räntebegränsningar som trädde i kraft 2013, och de gör förmodligen att den här typen av upplägg inom koncerner inte är möjliga. Men det är en stor uppfinningsrikedom när det gäller skatteplanering, så vi måste gå in och begränsa det här ytterligare. Företagsskattekommitténs förslag gör ju i praktiken att det över huvudtaget blir mycket svårt att göra ränteupplägg, och det tycker jag är en riktning vi måste gå i.

Anders Borg framhåller att regeringen ärvt skattesystemet.

”Tar tid att sanera”

– I grund och botten är det den socialdemokratiska regeringen som öppnade upp för rätt extrema skatteupplägg. Det kommer ta tid att sanera det här.

Regeringen har haft Attendos ordförande och delägare Henrik Borelius, exminister Maria Borelius (M) bror, som rådgivare i välfärdsfrågor. Vad säger du om det?

– Det viktiga här är att oavsett vem som är inblandad så är det orimligt och det är inte ansvarsfullt för bolag att agera på det här sättet, oavsett om man bygger broar för regeringen eller tillhandahåller omsorg. Man ska betala sin skatt.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: