Nyheter

Dödstalen som skrämmer klimatforskarna

Av: 

Yasmine Winberg

NYHETER

138 000 européer döda i extremväder sedan millennieskiftet

138 000 döda. Det är resultatet av klimatkaoset i Europa – på bara 14 år.

– Extremvädret tar tusentals liv i Europa, säger professor och klimatforskare Asgeir Sorteberg vid universitetet i Bergen, till norska VG.

Enligt Asgeir Sorteberg är vi vana att översvämningar och värmeböljor mestadels drabbar länder långt bort.

Och Europa har länge varit besparat från de största tragedierna. Mellan 1 000 och 4 000 dödsfall till följd av extremvädret registrerades per tioårsperiod i Europa under åren 1971–1999.

Men nya siffror från World Meteorological Organization visar på en ändrad situation. Enligt dem har 138 000 människor omkommit i värmeböljor i Europa.

– Vi ser att det huvudsakligen är äldre personer som dör, och att dödstalen nästintill fördubblas när värmen är som värst. Ofta känner vi inte till de totala dödssiffrorna förrän i slutet på året, säger Asgeir Sorteberg till VG.

Varmaste sedan 1500-talet

Att antalet döda stigit så lavinartat beror i huvudsak på två anledningar. Dels värmeböljan i Centraleuropa sommaren 2003, då 72 000 människor omkom, men också extremhettan som drabbade Ryssland sommaren 2010. Då miste 56 000 människor livet.

Enligt Asgeir Sorteberg var det extremt höga temperaturer i många länder i Europa de två första veckorna i augusti 2003. I Spanien och Portugal uppmättes 47 grader, 42 grader i Frankrike, 38 i södra England och 40 grader i Tyskland. En hetta av den kalibern har inte drabbat Europa sedan 1500-talet.

– Många äldre hittades döda med luftkonditioneringen avstängd – förmodligen för att de ville spara ström. Många fick ingen information eftersom det var i mitten på semestern. I dag skulle vi troligtvis veta bättre och lyckas hjälpa fler, säger Asgeir Sorteberg.

Nästan två miljoner döda

Mellan 1970 och 2012 inträffade nästan 9 000 väderkatastrofer i världen, något som kostat 1,9 miljoner människor livet. Väderkatastroferna är orsakade av torka, värmeböljor, översvämningar, tropiska orkaner och sjukdom till följd av naturkrafterna.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: