Vill skrämma fienden och locka anhängare

NYHETER

Vi har sett de hemska bilderna förr.

Att skära halsen av västerlänningar har varit IS taktik sedan de hette al-Qaida i Irak.

Syftet är att skrämma fienden och locka nya fanatiska anhängare.

Med sina motbjudande och brutala metoder verkar det som Islamiska staten, IS, vill skaffa sig så många fiender som möjligt. Men handlingarna har också precis motsatt syfte.

IS vill växa och bli starkare. För det behöver man många fler dedikerade krigare. Genom att slå mot västvärlden och framförallt mot USA försöker man utnyttja det hat mot väst som finns bland radikala islamister runtom i världen.

För anhängarna är halshuggningar, att begrava folk levande eller kidnappa barn ett bevis på att IS menar allvar och har kapaciteten att utmana "de otrogna", vare sig det handlar om västvärlden eller lokala regeringar som inte följer IS tolkning av islam.

Förhoppningen är att radikala islamister i väst och övriga världen ska överge sina normala liv för att istället ta värvning hos IS i Syrien och Irak. Med en större kader av soldater och radikala följare blir det lättare för IS att förverkliga sitt mål att bilda en islamistisk stat, ett kalifat, av Irak, Syrien och eventuellt Libanon.

Bräcklig stat

Formellt har IS redan grundat sin stat men det är en bräcklig konstruktion eftersom det är oklart om IS klarar av att kontrollera de stora landområden som man intagit de senaste månaderna.

Vi har de senaste dagarna sett hur irakiska och kurdiska styrkor med hjälp av amerikanska bombningar tagit tillbaka bland annat en viktig damm och inlett försöken att återta städer som Tikrit och Mosul.

IS inställningen till USA:s inbladning är dubbel.

Det är uppenbart att de amerikanska bombningarna varit mycket effektiva i att stoppa IS framfart och därmed är ett hot mot bildandet av kalifatet.

Samtidigt finns det ingenting som är lika effektivt för att piska upp vreden och beslutsamheten bland radikala islamister runtom i världen som amerikanska krigsinsatser på arabisk mark. USA är den katalysator som motiverar hela IS strategi.

Inte knäckta

Islamiska staten har även förr ägnat sig åt att kidnappa och halshugga västerlänningar. Men då hete organisationen al-Qaida i Irak och leddes av de fruktade Abu Musab al-Zarqawi. Man visade gärna upp sina illdåd på videofilmer för att skrämma fienden. Kanske minns någon den amerikanske affärsmannen Nick Berg som al-Zarqawi själv påstås ha skurit halsen av.

Organisationen bildades som svar på USA:s invasion i Irak 2003. USA jagade al-Zarqawi med ljus och lykta och lyckades till slut döda honom. Men det knäckte inte gruppen. Förra året fick man en ny plattform i Syrien och bytte namn till Islamiska staten.

Våldet vi ser nu är med andra ord en direkt följd av president George W Bush ödesdigra beslut att invadera ett land i Mellanöstern på falska premisser.

Tvungen

Det är med stor motvilja som president Obama åter engagerat sig militärt i Irak. Han gick ju till val på att avsluta kriget och gjorde det 2011. Men USA ser nu IS som ett så stort hot att han känt sig tvungen att agera.

Avrättningen av Foley och hotet om att skära halsen av ännu en amerikansk journalist lär inte stoppa de amerikanska bombningarna. Tvärtom är det rentav möjligt att de framgångsrika flygbombningarna i Irak ökar pressen på Obama att även flygbomba IS i Syrien. Något de västorienterade syriska rebellerna redan vädjat om.

Kanske är det precis vad IS vill.