Alexandra Pascalidou har fått nog av hatet

Vet inte om hon orkar fortsätta på Ring P1

Alexandra Pascalidou.
Alexandra Pascalidou.

Programledaren Alexandra Pascalidou orkar inte med hatet hon får mot sig i programmet Ring P1. På sin blogg skriver hon att bägaren har runnit över.

– Hat och hot och trakasserier har varit en del av min vardag, skriver hon.

Till Sveriges Radio säger hon att hon inte vet om hon orkar fortsätta som programledare längre.

Det kan ha varit Alexandra Pascalidous sista dag som programledare för Sveriges Radios populära program Ring P1 i dag. På sin blogg skriver hon att hon har fått nog av det ständiga hatet.

”I dag rann bägaren över. Samtidigt som smärtsamma mail trillade in under direktsändning höjde några inringare tonläget och var rent ut sagt så oförskämda att mitt tålamod brast”, skrev hon på onsdagskvällen.

Hat och hot varje dag

Hon skriver att ända sedan hon började som programledare för Mosaik i SVT för 20 år sedan har hat, hot och trakasserier varit en del av hennes vardag, bara för att hon gör sitt jobb. Hon skriver att hon fått utstå skällsord som svartskalle och blatte och att hon har blivit uppmanad att ”åka hem till sitt land”.

”Jag har tvingats förhålla mig till detta, jag har knockats, duckat, rest mig, svarat med vänlighet och respekt, försökt undvika att bli bitter, hatisk, pessimistisk eller deprimerad genom en rad olika hemmasnickrade överlevnadsstrategier och pepptekniker”, skriver hon.

Orkar inte mer

Men efter i går fick hon nog.

”Jag har gjort mitt bästa. Men jag orkar inte längre.”

Hon skriver att även andra upplever samma hat och undrar vad som har hänt i Sverige.

”Det är synd om alla dem som tvingas svälja och förgiftas av hatet utan omgivningens stöd och uppmuntran. För deras skull – stå upp. Stå upp för dem och med dem. Stå upp för framtiden. Jag orkar inte längre”, avslutar hon blogginlägget.

Lämnar landet

Alexandra Pascalidou har inte gått att nå för en kommentar och skriver i ett nytt inlägg på sin blogg att hon inte orkar svara medierna även om hon tycker att det är viktigt att berätta om detta.

”Jag avböjer intervjuer för att jag inte klarar av att fladdra med någon superwoman-mantel och deklarera att ingenting kan få mig på fall”, skriver hon.

Hon skriver också att hon tänker lämna landet ett tag för att andas och förhoppningsvis återuppväcka liv i motståndskraften.

Sveriges Radio medvetna om hoten

Thomas Björklund, producent och samordnare på Ring P1, bekräftar att Alexandra Pascalidou har fått ta emot hot och hat, precis som de övriga programledarna för radioshowen.

– Kanske hon har fått ta emot mer. Det händer då och då att det blir mycket, säger han.

Hon har fått en del hårda hot, säger han. På sin blogg citerar Alexandra Pascalidou ett hatmejl där personen skriver att ”det vore skönt om någon sköt dig”.

– Det är ovanligt. Så ser inte alla mejl ut, det är mer allmänna kränkningar, säger han.

Tar hot på allvar

I ett pressmeddelande skriver Björn Löfdahl, programdirektör vid Sveriges Radio, att det som uttrycks mot Alexandra Pascalidou är fullständigt oacceptabelt och att han och andra är ”förbannade över de vidrigheter som riktas mot henne”.

”Påhoppen mot Alexandra Pascalidou har pågått under lång tid, och både chefer och säkerhetsavdelningen har länge bedrivit ett konkret arbete med att stötta och skydda henne”, skriver Björn Löfdahl.

Thomas Björklund säger att man tar hoten på allvar.

– Varje gång hon fått ett hot genom Ring P1 skickar vi det vidare till säkerhetsavdelningen. Vi struntar inte i hot, vi tar på största allvar, men exakt vad vi gör vill jag inte gå in på.

Oklart om hon sänder igen

Alexandra Pascalidou är inplanerad som programledare för Ring P1 två veckor i maj men det är oklart hur det blir. Sveriges Radio skriver att hon ännu inte fattat beslut om att sluta utan ska fundera och se om hon orkar fortsätta.

”Vad jag gör hädanefter vet jag inte” skriver hon på sin blogg.

Thomas Björklund säger att han hoppas att hon sänder igen.

Nästa gång hon hörs i Sveriges Radio är den 15 mars. Enligt Björn Löfdahl ska hon då vara med i programmet P1 Debatt som handlar om islamofobi och rasism.

Aftonbladet har sökt Alexandra Pascalidou för en kommentar.

Publisert: