AFTONBLADET AVSLÖJAR: Elinor hölls inlåst i flera år

avLindah C Mohlin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Elinor Schyman var 15 år när hon låstes in på en av statens institutioner på obestämd tid.

Under långa perioder levde hon instängd i ett sterilt rum ständigt övervakad. Samtidigt tvingades hon upprepade gånger genomgå kränkande nakenvisiteringar.

Nu kan Aftonbladet med hjälp av dolda inspelningar och hemliga dokument avslöja hur hon har suttit inspärrad i tre år – trots att tjänstemän, vårdare och ansvariga på hemmen krävt att hon ska släppas fri. 

För Elinor börjar problemen hösten 2011.

Stödet i vardagen försvinner när hon byter från en resursskola till vanlig skola. När hon i en konflikt vrider om armen på en lärare stängs hon av från undervisningen. Och efter ytterligare bråk och våldsamheter tvångsomhändertas hon enligt lagen om vård av unga.

De följande åren är ett virrvarr av flyttar och rättsprocesser i en nedåtgående spiral. Det enda som är konstant är kravet från alla som lär känna Elinor att hon ska släppas fri.

Flyttat 13 gånger – på tre år

I stället för ett normalt tonårsliv har Elinor under de senaste tre åren flackat runt på Statens institutionshem. Hon har placerats på 13 olika ställen. Varje gång har hon mött ny personal och tvingats förklara sin situation för över 100 vuxna.

– Det har varit jobbigt att behöva träffa nya människor hela tiden. Att behöva lära känna dem och sedan ska man bara flytta. Det har varit jättetufft, säger hon.

Tidslinje: Fallet Elinor

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM