USA har inlett luftangrepp mot IS

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: AP
Denna bilden från AP visar hur röken stiger mot himmelen efter att USA:s luftangrepp mot IS nära staden Erbil i norra Irak.

I dag har USA inlett luftangrepp mot terrororganisationen IS i Irak.

Enligt uppgifter har mellan 45 och 60 extremister dött i attackerna.

Nu gör amerikanska stridsplan och drönare en andra attack nära staden Erbil.

I dag har USA inlett sina luftangrepp mot den Islamiska staten (IS) i Irak. Krigsplan släppte under fredagen laserstyrda bomber mot ett mobilt artilleri nära staden Erbil i norra Irak, uppger Pentagons pressekreterare John Kirkby för New York Times. Enligt Iraks nationella mediacenter dog minst 45 extremister och 60 skadades i attacken, som kom vid 12.45 svensk tid, skriver CNN. Kurdiska nyhetskällan Rudaw twittrar att 60 IS-soldater dött.

Vid klockan 21.45 skrev AFP att amerikanska stridsplan och drönare inlett en andra attack på mål nära staden Erbil. Enligt Pentagons pressekreterare John Kirby är det "för att hjälpa till att försvara den stad där amerikansk personal assisterar Iraks regering", skriver BBC.

Bildt stöttar attackerna

Tiotusentals civila sitter sedan snart en vecka strandsatta på ett berg nära staden Sinjar efter att IS tagit kontroll över området i norra Irak - och delar av Syrien. USA:s president Barack Obama säger att de nya aktionerna handlar om att hjälpa de strandsatta - och om att skydda staden Erbil där många amerikanska diplomater bor.

– Vi tackar Barack Obama, säger den kurdiska semiautonoma regeringens Khalid Jamal Alber, till BBC.

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) stöttar USA:s agerande.

"Jag välkomnar all hjälp till Sinja-berget och USAs luftattacker mot IS," twittrar han.

"USA kommer till hjälp"

I går kväll meddelade Obama att han på Iraks förfrågan auktoriserat två operationer i landet. Det handlar om luftattacker för att rädda "de tusentals civila som sitter fast på berget utan mat eller vatten, och går en nästan säker död till mötes", sade presidenten i ett uttalande.

– I dag kommer USA till hjälp. Vi har diskuterat med andra länder och FN, som har uppmanat till agerande i denna humanitära kris, sade han.

– När vi står inför en situation som vi har på berget - med oskyldiga människor som kan utsättas för våldsamheter av hemska proportioner, när vi har möjligheten att hjälpa till, i detta fall efter en förfrågan från den irakiska regeringen - och när vi har den unika kapaciteten att avvärja en massaker, så kan USA inte stå och blunda.

Skyddar staden Erbil

Amerikanska styrkor kommer att jobba tätt tillsammans med kurdiska styrkor och den irakiska regeringen. Den amerikanska insatsen kommer även att fokusera på att skydda staden Erbil i norra Irak, där många amerikaner jobbar på konsulatet och med militären.

– Jag har gett order till vår militär om att slå emot IS terroriststyrkor om de skulle röra sig mot staden, sade Obama i går.

Vita Husets pressekreterare Josh Earnest sade i ett uttalande vid 19-tiden på fredagskvällen att hotet mot Irak bara skulle kunna lösas av ett enat Irak.

Han underströk problemen inte skulle lösas av amerikansk militär - utan av en utvecklad regering i landet.

– Presidenten är fast beslutsam att amerikanska trupper inte kommer att bli indragna i en längre väpnad konflikt i Irak. I slutändan kommer framtiden i Irak bara att kunna lösas av det irakiska folket, sade han.

– USA kan vara i en position där hjälper Iraks regering, men presidenten tror inte att man genom att sända tiotusentals amerikanska soldater till Irak skulle förbättra situationen.

USA släppte matpaket

Enligt Earnest släppte amerikanska plan under natten till fredagen matpaket över Sinjar-berget.

Frankrikes president Francois Hollande har också erbjudit hjälp med att "hjälpa till att minska lidandet bland civila".

– Det internationella samhället kan inte ignorera hotet som denna terroristgrupp utgör mot den lokala befolkningen och stabiliteten inte bara i Irak utan i hela regionen, sade Hollande i ett uttalande, skriver BBC.

Ingreppet är USA:s första stora aktion i Irak sedan amerikanska markstyrkor lämnade landet 2011. Enligt Josh Earnest vet man inte hur länge amerikanska styrkor kommer att stanna i Irak.

Publicerad: