Därför vill Fossmo få tidsbestämt straff

Foto: LASSE ALLARD
Helge Fossmo

avVictor Stenquist

NYHETER

Knutbypastorn Helge Fossmo vill få sitt straff tidsbestämt – men åklagaren motsätter sig.

Nu ska Fossmo få yttra sig för Örebro tingsrätt.

– Risken för fortsatt brottslighet har bedömts ligga på lägsta möjliga nivå, säger hans advokat Anton Strand till Aftonbladet.

Knutbydramat är ett av Sveriges i modern tid mest omskrivna kriminalfall.

Där dömdes Helge Fossmo skyldig för anstiftan till mord efter att barnflickan Sara Svensson mördat Alexandra Fossmo och försökt mörda Daniel Linde.

Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård, medan Fossmo fick livstids fängelse för dåden i januari 2004.

När nu tio år har gått vill Fossmo ha straffet tidsbestämt.

I ett yttrande till tingsrätten skriver hans advokat att Fossmo genomfört 51 permissioner varav 25 på egen hand och de sista 15 utan anmälningsplikt. Aftonbladet har tidigare berättat om hur delar av församlingen i Knutbys Filadelfiakyrka förvarnas om permissionerna.

Utvecklar varför

Advokaten Anton Strand utvecklar nu varför han anser att Fossmo är redo att få sitt straff tidsbestämt:

– Hans uppförande och planering för framtiden är den bästa tänkbara. Han har framtiden ordnad för sig med arbete och bostad, säger advokaten.

Fossmo har i fängelset tagit ett förarbevis för truck och har under lång tid varit huvudansvarig för självförvaltningen på Tidaholmsanstalten, vilket han skött på ett ”mycket bra sätt”, enligt ett uttalande från Kriminalvården.

Knutbypastorn har även gift sig under tiden i fängelse.

Från åklagarhåll motsätter man sig däremot Fossmos begäran. Vice chefsåklagare Eva Morén uppger i ett yttrande att risken för återfall är ”emellertid svårbedömd” och att brotten föregåtts av ”en intensiv och målmedveten planering”.

”Mot bakgrund av brottens svårighetsgrad och straffvärde skulle en tänkt villkorlig frigivning ligga väsentligt långt fram i tiden. Detta innebär att ett beslut om omvandling inte bör fattas just nu”, skriver hon i uttalandet.

Barnflickan frisläppt

Advokaten Anton Strand håller inte med.

– Om man ser till risken för återfall i brottslighet, som är den tyngst vägande faktorn, har den av flera av varandra oberoende experter bedömts ligga på lägst möjliga nivå.

– Man kan inte heller blunda för det faktum att personen som är gärningsman till de brott som Helge Fossmo dömts till anstiftan för är släppt sedan en ganska lång tid tillbaka, vilket varken medfört debatt eller reaktioner, säger Anton Strand.

De muntliga förhandlingarna inleds vid 14.00 i Örebro tingsrätt.