SMHI varnar: ”Ta det extra försiktigt på vägarna”

avMikaela Somnell

NYHETER

Halkrelaterade olyckor har inträffat på vägarna runt om i landet och SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar.

Under lördagsförmiddagen fick tre barn och en vuxen föras till sjukhus efter att ha voltat till följd av halkan.

Snöovädret kan under dagen sprida sig över Sverige och vägbanorna riskerar att bli hala.

– Det finns stor risk att våta vägbanor kommer frysa på och det kan definitivt orsaka ishalka, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Det snöar på flera platser över Götaland och delar av Norrlands kustland. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i flera län och flaggar för hala vägbanor det närmsta dygnet.

Flera halkrelaterade olyckor har inträffat det senaste dygnet.

På lördagsförmiddagen fick tre barn och en vuxen föras till sjukhus efter att ha voltat med en personbil på E45 i Lilla Edet, uppger SOS Alarm.

– Räddningstjänsten fick klippa upp taket på bilen. Två satt kvar där inne, men var inte fastklämda, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS alarm.

Enligt Nilsson är det mycket halt på platsen.

Under lördagseftermiddagen kunde Niklas Claesson, kommunikationschef på Västra Götalandsregionen, uppge att alla som färdats i bilen klarat sig med lindriga skador.

Enligt polisens presstalesperson Ulla Brehm så rullar trafiken normalt.

1 av 5 | Foto: CHRISTER GRÄNDEVIK / CHRISTER GRANDEVIK
Bil med tre barn har voltat på E45 i Lilla Edet.

Under fredagskvällen dog två tonåringar i en bilolycka i Östhammar, och enligt polisen var det ”glashalt” på vägen.

På väg 951 i Nässjö körde en skåpbil rätt in i en skock kor tidigt på lördagsmorgonen. Enligt polisen var det besvärligt väglag och flera kor skadades.

– Vi har ett lågtryck som passerar österut över södra Sverige. Under gårdagen hade vi regn som drog in över Götaland och efterhand som den kallare luften letar sig söderut över landet kommer en del av regnet även övergå i snöfall. Det ligger snö på flera platser, inte minst över sydsvenska höglandet, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

”Kommer vara lurigt”

Marcus Sjöstedt förklarar att snön som kommer nu är väldigt blöt, vilket kan frysa på under eftermiddagen och kvällen. Därför uppmanar han nu alla bilister att ta det extra försiktigt i trafiken.

– Det är alltid risk för halka när det faller snö och en hel del är kanske ute med sina sommardäck på. Man bör definitivt ta det försiktigt i trafiken och tänka på att hålla avstånd om man nu nödvändigtvis ska ut och köra.

Än så länge har SMHI inte utfärdat någon varning för ishalka, men det betyder inte att väglaget inte är halt.

– Man bör påtala att det kommer vara lurigt även om vi inte har en varning utfärdad. Man bör ta det extra lugnt.

Lågtrycket som nu ligger över landet har fördjupats över nordsjön och rört sig in västerifrån över södra Sverige och beror enligt Marcus Sjöstedt på strömningar i atmosfären.

Bästa tipsen för att köra säkert i halkan 00:55
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder

Trafik

AB Voice