Brasilien

Bolsonaros motståndare i skräck: ”Nya Hitler”

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

RIO DE JANEIRO.

Bolsonarofansen firar med fyrverkerier, fotbollströjor och fylla.

Samtidigt ser de 45 procent som röstade emot Brasiliens nye president på framtiden med skräck.

– Han är den nye Hitler, säger Gabriel Antoun, 24.

Vid 20-tiden på söndagskvällen (lokal tid) exploderar folkmassan utanför Jair Bolsonaros hem i Riostadsdelen Barra da Tijuca. Högerpopulisten har fått över 55 procent av rösterna och blir Brasiliens näste president.

Tusentals anhängare i brasilianska landslagströjor eller t-shirts med 63-åringens ansikte på smäller fyrverkerier, skålar och skanderar ”dra åt helvete, PT” åt korruptionstyngda arbetarpartiet PT, vars kandidat Fernando Haddad fått se sig besegrad. Poliser med automatvapen är på plats och kör då och då igenom folkmassan med knuten näve i luften. De möts av jubel. 

– Brasilien är så trötta på allt rånande och nu finns det hopp bland alla brasilianare, titta bara på allt liv här, säger Fabio Lemos, 52.

– I natt är det bara fest, hela Brasilien festar i natt, från nord till söder och från öst till väst.

Tuffare kriminalpolitik

Bolsonaro har vurmat för tortyr och diktatur och kritiserats för uttalanden som ansetts vara homofoba, rasistiska och sexistiska, men har vunnit röster på att vilja ta Brasilien ur sin ekonomiska kris och rekordhöga mordstatistik genom en tuffare kriminalpolitik och sänkta skatter.

Dessutom har hans motståndare Haddad ansetts ha alldeles för starka band till PT:s tidigare president Lula, som sitter i fängelse för korruption.

– Under lång tid så har Brasilien varit övergivet, Brasilien har blivit rånat (av korruption). Och i dag tror jag att Brasilien har nått ett ljus och ett hopp, säger Gabrielle Bertolin, 37, som tillsammans med sin familj har klätt sig i gula fotbollströjor för att fira som om Brasilien vunnit VM-guld.

– Jag tror inte att Bolsonaro är en hjälte men jag tror att han kanske är förändring och jag tror att han kommer att göra skillnad i framtiden. Han kommer att vara väldigt laddad för folk har mycket förtroende för honom och har väldigt höga förväntningar på honom.

Celia Maria Barreto, 56, och Marcos Rodrigues, 55, skålar i champagne.

– I dag blev våra drömmar och våra hopp verklighet, säger Celia Maria.

– Det här är ett skrik av hopp från ett folk som fått lida.

”Hat som speglar av sig på gatorna”

På Praca Sao Salvador i centrala Rio de Janeiro är tongångarna den totala motsatsen.

Torget hade under söndagskvällen fyllts av Haddadsupportrar och nu deppar de efter att ”Tropikernas Trump” kommer att ta makten.

Gabriel Antoun, 24, tycker sig redan ha sett hur landets klimat förändrats – och vilka klyftor valet har skapat mellan de två väljargrupperna.

– Bolsonaro påverkar folket. Det största problemet är inte honom, problemet är attityderna som han implementerar på folk. En känsla av att kunna göra vad man vill och det kommer att gå helt okej, säger han.

– Det hat han pratar om speglar av sig på gatorna, det ser vi. Det utbröt ett bråk här innan med några Bolsonarosupportrar som kom och slängde flaskor på oss. Han har lyckats ställa grupper mot varandra.

– Jag är vit, hetero och man. Det jag representerar är ingen minoritet i samhället i Brasilien eller i Rio de Janeiro. Men jag röstade på Haddad, inte för att jag ville men för att han är emot att förtrycka minoriteter som svarta och LGBTQ-personer. Killen (Bolsonaro) är helt och hållet rasistisk, homofob och misogyn. Och vi förlorade tyvärr mot honom just nu.

Historiestudenten jämför sin nye president med Adolf Hitler.

– Om man tittar på historiska fakta så påminner de om varandra, säger han.

– Det handlar om samma stund av kris, där invånarna är förbannade på PT, som verkligen hade sina grova fel, men han drar nytta av detta för att propagera för hat. Det är samma sak. Han är den nye Hitler.

”Enormt steg bakåt”

Mariana Souto, 31, sitter på torget tillsammans med en grupp vänner och försöker hantera valnederlaget. Det står ”Haddad” på deras klistermärken och de har en skylt med den i år mördade vänsteraktivisten och politikern Marielle Francos namn på.

– Man saknar hopp. Jag blev väldigt besviken på resultatet för det visar verkligen det sanna ansiktet av hur en majoritet av folk tänker här i landet, säger hon.

– Vi kommer från en väldigt stark kamp för feminism, mot homofobi, mot rasism och för mänskliga rättigheter. Och så plötsligt ser man att allt som hände var en fantasi. Det kommer en kandidat som är mot allt detta och en massa folk kommer ut ur garderoben och visar att allt vi trodde var på väg framåt egentligen inte hände. Och de är majoriteten nu.

– Det är ett enormt steg bakåt, för demokratin, för mänskliga rättigheter, för allt.

Mariana har sett hur klyftorna mellan Bolsonaros väljare och resten polariserat landet inför valet.

– Sedan jag föddes och sedan jag började rösta och förstå demokrati och politik så har jag inte sett ett land som är så radikalt uppdelat, säger hon.

– Jag har aldrig varit en PT-anhängare och jag kommer inte från en vänsterbakgrund men jag växte upp med värderingar som inte tillåter mig att rösta på den valda presidenten.

”Högt pris att betala”

Hennes kompis Elaine Martins, 33, vägrar tro att en majoritet av Brasiliens väljare känner igen sig i den kontroversielle presidentens värderingar.

– Om jag bor i ett land där 56 procent av folket identifierar sig med Bolsonaro och röstar på honom så accepterar jag det. Men jag tror inte att 56 procent här gör det, säger hon.

– Folket saknar förtroende, folket är desperat och vill ha en förändring och därför röstar de på Bolsonaro.

Flera av Haddad-väljarna som Aftonbladet pratar med är rädda för vilka förändringar som kommer att ske i landet under Bolsonaro. Elaine hoppas att det kanske ändå kan leda till något bra.

– Historiskt sett så har kaoset kommit före de stora politiska och sociala revolutionerna i världen och jag tror att detta är vårt kaos, säger hon.

– Härifrån kommer vi att åka till en plats som är väldigt annorlunda den vi var på innan. Jag tror bara att priset vi kommer att få betala för detta är väldigt högt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Aftonbladets reporter Petter Larsson fick ett fyrverkeri på foten och spräckte läppen under Bolsonaro-anhängarnas firande.
Publisert:

LÄS VIDARE

Tio kontroversiella uttalanden från Bolsonaro

ÄMNEN I ARTIKELN

Brasilien

Politik

AB Voice

Rasism