Hells Angels

Maffians bankir släpps ur häktet

Torgny Jönsson misstänks för grovt bedrägeri

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Torgny Jönsson, av medierna kallad Maffians bankir, släpps ur häktet efter ett och ett halv år.

Det beslutade hovrätten på tisdagen.

– Vi är två försvarare som har jobbat väldigt hårt med att få ut honom så det är väldigt skönt, säger Markus Bergdahl, en av Jönssons advokater. 

Svindlaren Torgny Jönsson dömdes 2009 till sju års fängelse för grova bedrägerier av hovrätten. Han hade då lurat ett tiotal investerare på drygt 116 miljoner kronor.

Jönsson, som i medierna även kallats maffians bankir, har haft kriminella som Milan ”Gudfadern” Sevo och förre Hells Angels-presidenten Thomas Möller sin bekantskapskrets.

Sedan den 29 mars 2017 har Torgny Jönsson suttit häktad i Göteborg, misstänkt för nya grova bedrägerier samt grovt bokföringsbrott. 

Torgny Jönsson, även kallad ”maffians bankir”
Torgny Jönsson, även kallad ”maffians bankir”

Häktningen har överklagats flera gånger av Jönsson som menar att åklagaren har tagit alldeles för lång tid på sig. Jönsson har dessutom JO-anmält saken. 

I dag, efter drygt ett och ett halvt år, beslutade Hovrätten för västra Sverige att släppa Torgny Jönsson 

– Han har varit häktad i 19 månader utan att utredningen har blivit färdig. Det har gått alldeles för långsamt och har varit en ineffektiv utredning, säger hans advokat Markus Bergdahl.

Jönsson är fortfarande misstänkt för grova bedrägerier och grovt bokföringsbrott. Bedrägerierna ska bestå av att flera personer lurats att investera i olika affärer.

Hörde av sig till Aftonbladet

Vid lunchtid på tisdagen släpptes Jönsson, kort därefter hörde han av sig till Aftonbladet. Han säger att han är oskyldig och också ett offer:

– De här affärerna har funnits. De utfästelser som har kommit har varit ställda både till mig och målsägarna. Om någon har blivit vilseledd i det här ärendet så gäller det även mig, säger Torgny Jönsson.

Hovrätten skriver i sitt beslut att det finns en kvarstående flyktfara men att den inte väger upp den långa tid som Jönsson har varit häktad.

Förbjuds att lämna Skåne

Torgny Jönsson förbjuds att lämna Skåne och har fått lämna ifrån sig sitt pass. Han ska även anmäla sig hos polisen två gånger i veckan tills åtal är väckt. 

Advokat Markus Bergdahl har begärt in 40 sidor med kompletteringar för att få sin klient fri. Han tror att det kan ta uppemot ett år innan polisen har gått igenom allt.

– Vårt mål är att det inte ska bli något åtal. När åklagaren vidtar kompletteringarna kommer det visa sig att Jönsson inte har begått något brott, säger han. 

Aftonbladet har sökt åklagare Ulrika Åberg för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Maffians bankir mot åklagaren i rätten

ÄMNEN I ARTIKELN

Hells Angels

Brott

Bedrägeri