Taggade demokrater skäms för Trump

avTT

Foto: Tina Magnegård Bjers/TT
Demokraten Neil Rafferty, som till vardags arbetar med hiv/aids-smittade, kandiderar till delstaten Alabamas representanthus.
Foto: Tina Magnegård Bjers/TT
Den demokratiska universitetslektorn och entreprenören Heather Milam kandiderar till posten som statssekreterare i Alabama.
Foto: Chris Carlson/AP/TT
Entusiastiska anhängare till Gil Cisneros, demokratisk representanthusledamot från Kalifornien, i Fullerton.
Foto: Tina Magnegård Bjers/TT
Fysikstudenten David Lee frivilligarbetar för den demokratiska kongressledamotskandidaten Alexandria Ocasio-Cortez kampanj i New York flera kvällar i veckan. Här med ett porträtt av kandidaten som en anhängare gjort och skänkt.
Foto: Tina Magnegård Bjers/TT
Bilal Tahir, som organiserar dörrknackning för den demokratiska kongressledamotskandidaten Alexandria Ocasio-Cortez, diskuterar jämställdhet med gymnasiestudenten Isabela Buitrago på kampanjkontoret i Queens i New York.
Foto: Tina Magnegård Bjers/TT
Demokraten Neil Rafferty, som till vardags arbetar med hiv/aids-smittade, kandiderar till delstaten Alabamas representanthus. Här tillsammans med partikamraten Heather Milam som kandiderar till posten som statssekreterare i Alabama.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Hundratals aktivister, i huvudsak demokrater, demonstrera mot president Donald Trumps invandringspolitik i huvudstaden Washington DC.
Foto: Julie Jacobson/AP/TT
Kvinnoaktivister, i huvudsak demokrater, demonstrerar för aborträtten i New York tidigare i år.
Foto: Tina Magnegård Bjers/TT
T-shirts, böcker och flaggor trängs på den demokratiska kongressledamotskandidaten Alexandria Ocasio-Cortez kampanjkontor i Queens i New York.

När Donald Trump segrade i presidentvalet 2016 blev Heather Milam i Alabama fullkomligt bedrövad. Nu är tidningsentreprenören och universitetslektorn aktiv i det som beskrivits som en "demokratisk våg".

– Jag känner att jag verkligen vill arbeta för mina landsmän, säger hon till TT.

Vid valet den 6 november hoppas Milam bli delstaten Alabamas statssekreterare, den ämbetsman som ansvarar för att organisera val i en delstat.

– Om vi inte kan rösta har vi inte någon demokrati. Amen, slår hon fast med ett skratt.

Så blir hon allvarlig, vid det lilla bordet på Demokratiska partiets högkvarter i Birmingham.

– En färsk mätning från Pew visar att Alabama ligger på plats 46 bland USA:s 50 delstater när det gäller valdeltagande. Vi är en av 15 stater som inte har någon form av förtidsröstning. Jag vill göra den enklare, till exempel borde folk kunna rösta på bibliotek, säger hon.

"Bättre tillsammans"

Heather Milam har bott i Alabama i hela sitt liv och bland annat drivit det lokala nyhetsmagasinet Weld samt undervisat i ekonomi på ett universitet. När Donald Trump vann presidentvalet kände hon det som om något gick sönder inuti henne. Men efter en tid omvandlades sorgen till energi och längtan efter att arbeta för det hon anser är samhällets bästa.

Detsamma gäller partikamraten Neil Rafferty, som också är på Demokraternas valplanschprydda kontor den här eftermiddagen. Med sin slogan "Bättre tillsammans" kandiderar han till plats 54 i delstatens representanthus.

– Bättre sjukvård och satsningar på mental hälsa finns bland de frågor jag driver, säger den tidigare marinkårssoldaten som nu arbetar på en organisation som hjälper människor som lever med hiv/aids.

– Här i Alabama finns många som inte har råd att betala för sjukförsäkring och som inte försäkras via sina jobb. Men vet du vad – de blir också sjuka.

Egentligen hade Rafferty planerat att läsa till läkare, men Trumps valseger 2016 kom i vägen. Både han och Milam säger att de skäms över presidenten.

– Jag började engagera mig politiskt. Det fanns inget annat att göra, säger Rafferty.

Skrällde rejält

Vad som uppfattas som orättvisor när det gäller sjukvård – samt Trumps hårda invandringspolitik och frågan om kampanjfinansiering – motiverar även de unga, kaffedrickande kampanjarbetare som sitter på kongressledamotskandidaten Alexandria Ocasio-Cortez kontor i Queens i New York.

Trots att det är sent på kvällen pågår en intensiv diskussion om jämställdhet och rasism vid ett av borden. Vid ett annat planeras för digitala utskick och dörrknackande.

– Fantastiskt, jag är superinspirerad, säger fysikstudenten och frivilligarbetaren David Lee.

– Hon (Ocasio-Cortez) är en underbar människa. Vi som känt oss desillusionerade av politiken har äntligen hittat hem.

Ocasio-Cortez skrällde rejält när hon i våras slog ut sin väletablerade partikamrat Joe Crowley i kampen om att få representera väljarna i New Yorks 14:e distrikt. Crowley har suttit i representanthuset sedan 1999 och hans kampanj hade samlat in tio gånger så mycket pengar som hennes gräsrotsrörelse. Men väljarna i förorterna Bronx och Queens lockades mer av den unga Ocasio-Cortez löften om allmän sjukvård och statliga jobbgarantier.

Nästan i kapp

Den blå vågen, ett uttryck som anspelar på Demokraternas partifärg, har varit ett samtalsämne bland politiska analytiker alltsedan Donald Trump flyttade in i Vita huset. Den sägs omfatta såväl partiets vänsterfalang som de som är besvikna över att Hillary Clinton inte blev USA:s första kvinnliga president.

Demokraterna har också under en lång tid haft ett övertag i de opinionsundersökningar som mäter väljarentusiasm.

Men nu visar färska mätningar att republikanska väljare också är taggade, motiverade av bland annat den ljusa ekonomin och vad de såg som orättvisa attacker mot HD-domaren Brett Kavanaugh. I nuläget säger 61 procent av de demokratiska väljarna och 58 procent av de republikanska att de är mer entusiastiska än vanligt över att rösta i kongressvalet i november, enligt Gallup.

ARTIKELN HANDLAR OM