Öresundsbron

En gripen i Sverige för plan på dåd mot iranier i Danmark

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

En man har gripits i Göteborg misstänkt för inblandning i ett attentat mot iranier i Danmark.

Mannen ska ha bevakat och fotograferat ett tänkt offers bostad.

– Vi har på begäran från den danska säkerhetspolisen PET gripit en man i Göteborg, säger Karl Melin på Säpo till DR.

I slutet av september genomfördes en omfattande insats av den danska polisen då bland annat Öresundsbron under en period stängdes av.

Några veckor senare uppdagades att det rörde sig om vad som danska säkerhetspolisen beskrev som en konkret attentatsplan. I ett pressmeddelande från i dag uppger danska säkerhetspolisen PET att det rör sig om ett ”mycket ovanligt och allvarligt fall”.

Enligt myndigheten ska iranska underrättelseagenter ha varit på väg att genomföra ett dåd riktat mot exil-iranier bosatta i Danmark.

– Det handlar om en iransk underrättelseverksamhet, som enligt vår mening planerade ett attentat i Danmark, säger danske säkerhetspolischefen Finn Borch Andersen till danska radion DR.

Exil-iranierna kopplas till rörelsen ASLMA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) som anklagas för att ligga bakom terrordåd i Iran.

Under tisdagen uppger svenska Säpo att de bistått sina danska kollegor och genomfört ett gripande i Göteborg med koppling till ärendet.

– Vi har på begäran från den danska säkerhetspolisen PET gripit en man i Göteborg, säger Karl Melin på Säpo till DR.

Mannen ska vara norsk medborgare med iranskt ursprung och han ska ha frihetsberövats den 21 oktober.

Danska säkerhetspolisen uppger att mannen är misstänkt för att ha planerat det misslyckade attentatet i slutet av september. Han ska ha bevakat och fotograferat en bostad där ASLMA:s ledare bor i Danmark, enligt PET.

Det ska ha skett mellan 25 och 27 september i Danmark – dagen före den omfattande danska polisinsatsen.

Materialet som norskiraniern samlade in ska enligt PET ha varit tänkt att överlämnas till Irans underrättelsemyndigheter och det är därför de menar att mannen som greps i Göteborg ligger bakom attentatsplanen.

PET uppger i pressmeddelandet att det även pågår en utredningen mot ASMLA-medlemmar angående anklagelserna från om att de ska ligga bakom terrorbrott i landet.

Utredningen är en samarbetsoperation mellan bland annat PET, svenska Säpo och den norska underrättelsepolisen, enligt pressmeddelandet.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför inleddes den massiva insatsen i Danmark

ÄMNEN I ARTIKELN

Öresundsbron

Danmark

Säpo

PET