Strider och flygangrepp mot IS i östra Syrien

avTT

Foto: Khalid Mohammed/AP
Irakiska F16-plan genomförde flyganfall mot terrorgruppen IS ställningar i östra Syrien. Arkivbild.
Foto: TT
Karta som visar staden al-Mayadin i östra Syrien där terrorgruppen IS, enligt uppgift, anföll syriska regeringssoldater.

Flera sammandrabbningar har skett i östra Syrien mellan terrorgruppen IS och syrisk militär. I staden al-Mayadin har nära 40 personer dödats och irakiskt stridsflyg har anfallit flera IS-mål inne i Syrien.

Terrorgruppen IS som drevs bort från stora delar av Syrien och Irak i slutet av förra året attackerade en stad som rörelsen tidigare kontrollerat – al-Mayadin i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra Syrien. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Terrorgruppen anföll syriska regeringsstyrkor som fanns i staden och nära 40 personer dödades i attacken, 25 av de döda ska ha tillhört regeringsstyrkorna medan 13 var jihadister, enligt SOHR. Syriska regimen har inte kommenterat uppgifterna.

En lokal befälhavare uppger enligt Reuters att den syriska militären planerar en offensiv mot de IS-kontrollerade områdena i östra Syrien.

Från östra Syrien kommer också rapporter om att irakiskt stridsflyg attackerat IS-mål inne i Syrien, längs gränsen mot Irak.

Attacken godkändes av den syriska al-Assad-regimen och utfördes av amerikanska F-16-plan som det irakiska flygvapnet förfogar över, enligt Bagdad.

"Attacken mot IS ställningar i Syrien syftar till att avvärja det hot som gruppen utgör mot Irak", heter det i ett uttalande från den irakiska försvarsmakten.

Det var i december som den irakiska premiärministern Haider al-Abadi förklarade Irak som segrare i kriget mot IS. Men förra veckan sade han att Irak skulle börja skydda sina gränser och anfalla jihadistgruppen om de utgör ett hot mot Irak.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien