Kriget i Syrien

Ryssland: Kemattacken iscensatt av utländsk säkerhetstjänst

avJoakim Magnå

Den USA-ledda alliansen förbereder sig för att attackera strategiska mål i Syrien med kryssningsrobotar.

Nu hävdar Ryssland att den misstänkta kemvapenattacken är fabricerad av Storbritannien.

– Vi har obestridlig fakta om att den är iscensatt, säger utrikesminister Sergej Lavrov, enligt Tass.

USA:s president Donald Trump diskuterade sent på torsdagen situationen i Syrien med Frankrikes Emmanuel Macron och Storbritanniens Theresa May. De tre länderna säger sig vara beredda att inleda flyganfall som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma i lördags.

Ryssland har tidigare avfärdat anklagelserna mot Bashar al-Assads regim. Utrikesminister Sergej Lavrov uppger på fredagen att det finns bevis för att kemvapenattacken är konstruerad av utländsk underrättelsetjänst.

– Ett land, som nu står i första ledet i den här russofobiska kampanjen, var inblandat för att iscensätta den här händelsen, säger han, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Igor Konashenkov, talesperson för Rysslands försvarsdepartement, påstår att den ryska militären har bevis för att Storbritannien ligger bakom, skriver AFP. Enligt honom ska London ha beordrat räddningsorganisationen Vita hjälmarna att fabricera en attack som en provokation.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov

Kemexperter på plats

Inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) kommer att börja arbeta på plats i Syrien på lördag.

– De anländer till Damaskus på morgonen den 14 april. Vi förväntar oss att uppdraget genomförs utan dröjsmål i Douma, där ryska specialister som undersökt platsen inte har kunnat bekräfta användandet av kemiska vapen, säger Sergej Lavrov.

Enligt människorättsorganisationer dödades över 70 människor när klorgas släpptes över Douma.

Macron i telefon med Putin

Emmanuel Macron talade i telefon med president Vladimir Putin på fredagen.

”Presidenten sa att han önskar att dialogen mellan Frankrike och Ryssland fortsätter och intensifieras för att nå fram till fred och stabilitet i Syrien”, säger en talesperson för Macron i ett uttalande, skriver AFP.

Kreml uppger att Putin och Macron kom överens om att fortsätta hålla ”en tät kontakt” och arbeta för att minska spänningarna i Syrien, rapporterar Interfax.

De båda ledarna var överens om att OPCW ska fullfölja sin inspektion.

ARTIKELN HANDLAR OM