Efter hårda attackerna – Andersson och Svantesson i debatt

avAmanda Skagerström Lindau, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ordattackerna mellan finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson duggar tätt.

I AB Morgon fortsatte debatten om både pensionsfrågan – och en framtida regeringsbildning.

– Ni har ju faktiskt inga vänner att bilda regering med, sa Svantesson om Socialdemokraternas vilja att samarbeta över blockgränserna.

Finansminister Magdalena Andersson kritiserar Moderaterna för att svaja i frågor kring pensionerna och Sverigedemokraterna.

– För mig tyder det på att det är total oordning i Moderaterna, har finansministern sagt till Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson och tidigare arbetsmarknadsminister i alliansregeringen, menar att finansministerns ord är ett angrepp för att rikta väljarnas blick från det egna partiets misslyckanden.

– Jag börjar på allvar tröttna på Magdalena Andersson. Vi har fördubblade vårdköer. Vi har tredubblade köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Färre poliser nu än 2014. Det här har inte regeringen kommit till ordning med. Det är dags att man svarar på hur man ska lösa de problem som finns, replikerade Svantesson.

I dag mötte hon Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson för att debattera frågorna i Aftonbladet Morgon.

1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

”Är en skenmanöver”

Elisabeth Svantesson menar att hon aldrig stängt dörren för Socialdemokraternas pensionsförslag, och att Magdalena Anderssons kritik är tagen ur luften.

– Det här är en skenmanöver, säger Svantesson.

Magdalena Andersson är inte nöjd med beskedet att Moderaterna är öppna för att diskutera Socialdemokraternas förslag.

– Sveriges pensionärer har rätt att få ett tydligt besked. Ja eller nej, säger Andersson.

Svantesson menar att det är svårt att säga ja eller nej till ett förslag som fortfarande är ”skissartat”.

– Vi kommer ha med det här i vårt valmanifest, det är ett tydligt förslag, säger Andersson.

”Inga vänner att bilda regering med”

Kring frågan om framtida regeringsbildningar anklagar Svantesson Andersson för att rikta fokus på Sverigedemokraterna – som hon menar att Ulf Kristersson varit ”glasklar” om att han inte vill samarbeta med – och krävde svar på vilka Socialdemokraterna ville bilda regering med.

– Jag vill veta om Jonas Sjöstedt kommer ingå i regering med Socialdemokraterna. Det behöver komma ett svar från Stefan Löfven och Magdalena Andersson om vilka man ska samarbeta med i regeringsfrågan, säger Elisabeth Svantesson.

Magdalena Andersson menar att Socialdemokraterna aldrig haft ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet, och att frågan om Sverigedemokraterna är irrelevant.

– Stefan Löfven har varit tydlig sen han blev partiledare att blockpolitik inte är fungerande i framtiden och att vi vill ha ett blocköverskridande samarbete. Vi är öppna att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna.

– Ni har ju faktiskt inga vänner att bilda regering med, kontrade Svantesson, och fortsatte:

– Ni vill gärna bilda med några i Alliansen, vi är fyra partier som går till val tillsammans.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM