Statsministern till Jamshid: ”Hoppas du har tak över huvudet”

avMikaela Somnell

NYHETER

LJUSDAL.

Hotellägaren Jamshid fick lämna sitt hem och sin rörelse när skogsbränderna kröp mot byn Kårböle.

I dag mötte han statsministern i Ljusdal för att ställa honom till svars.

– Min inkomst och allt står på spel. Allt jag jobbat för i 22 år. Vad gör staten för oss? frågade han Stefan Löfven. 

Släckningsarbetet med den allt växande branden i Ljusdal är inne på dag fem. 

I dag har ytterligare två byar evakuerats och igår tvingades Jamshid Barahimi att lämna sitt älskade hotell Pilgrimen i Kårböle som han drivit i 22 år, som Aftonbladet tidigare rapporterat om. Han är rädd för att förlora allt.

När statsminister Stefan Löfven kom till Ljusdal var Jamshid på plats för att ställa honom till svars.

– Jag vill fråga honom vad staten gör för att hjälpa oss utsatta, säger Jamshid till Aftonbladet.

1 av 5 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
När statsministern var i Ljusdal var Jamshid på plats för att ställa Stefan Löfven till svars.

Statsministern höll presskonferens utanför Ljusdals brandstation klockan 14.20 på torsdagen med anledning av de svåra bränderna i området.

Löfven började med att berömma och tacka all personal inom räddningstjänsten och övriga myndigheter som arbetat för att få bränderna under kontroll:

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som sliter under vad som är svårast tänkbara omständigheter. Det är inget annat än hjälteinsatser vi ser här i Ljusdal och på andra håll i landet.

Stannade till sista minuten

Men Jamshid är orolig. För Aftonbladet berättar Jamshid att han inte kunnat sova och att hans tankar är kvar i Kårböle.

Efter att pressen fått möta Löfven var det Jamshids tur.

– Jag har bott här i 22 år. Jag har min fastighet som jag har kämpat för. Till sista minuten stannade jag där. Jag åkte klockan ett inatt, förklarar han för statsministern.

Han berättar att han kommit till Sverige från Iran och jobbat stenhårt för att komma dit han är idag, och att han nu är livrädd att allt ska gå förlorat.

– Vad tänker staten göra för oss som drabbats mest? Jag vill träffa dig nu efter de 22 år jag spenderat i Kårböle.

”Glöm inte bort oss”

Statsministern ser bekymrad ut när Jamshid berättar sin historia.

– Vi vet inte riktigt vad som händer. Vi får avvakta och se vad som hänt. Jag hoppas att du har tak över huvudet. Det är klart att din tanke är kvar där, svarar sedan Stefan Löfven.

Jamshid avslutade pratstunden med att säga att han hoppas att statsministern inte glömmer bort Kårböle när han kommer tillbaka till Stockholm, vilket Löfven lovade att han inte skulle.

– Han lovar att det ska bli bra, vi får se resultatet. Han sa att just nu kan vi inte göra någonting. Resten får vi se, säger Jamshid till Aftonbladet.

– Jag tänkte att det är lätt för honom att komma hit och titta på några gubbar här och där. Men det handlar om oss bybor. Vi är jobbiga för staten, vi får ingenting här. Vi får se om det händer något när allt är över.

”Ska utvärdera allt”

När Aftonbladet frågar Stefan Löfven vad regeringen gör för lokalbefolkningen säger statsministern att myndigheterna gör sitt bästa för att assistera alla drabbade.

– Vi har myndigheter som ska ordna så det finns resurser.

Han säger även att man tillfört resurser till civilförsvaret och att det finns flera utredningar om hur tillgången på brandflyg ska se ut i framtiden.

– När det här är över ska vi utvärdera allt. Det kan vara så att man kanske har ett flygplan stående i två, tre år. De som kommer hit nu gör i princip inget annat än att jobba med det här. Så att vi har tillgång är det viktigaste.

Så fungerar vattenbombning med brandflyg och helikopter 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM