Ny skogsbrand hotar trafiken på E4

Av: Cornelia Mikaelsson, Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En ny skogsbrand rasar på Möckelsjöberget, norr om Härnösand.

Röken hotar trafiken på E4 som riskerar att stängas av under lördagsförmiddagen.

– Prognosen säger att vinden ska vända på morgonen så att röken blåser ut över E4. Det kan vara så att man inte ser någonting på vägen, säger Mattias Åkerlund, inre befäl vid räddningstjänsten.

Larmet om branden kom redan vid lunchtid på fredagen och den kraftiga rökutvecklingen har synts från E4 som går strax väster om Möckelsjöberget.

– Det är minst 1 000 gånger 1 000 meter som brinner och branden har vuxit under hela fredagen, säger Mattias Åkerlund vid Höga kusten-Ådalens räddningstjänst.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

Bitvis spred sig branden blixtsnabbt från trädtopp till trädtopp, men fram på morgonen hade räddningstjänsten lyckats begränsa brandspridningen rejält.

– Det har stuckit iväg lite på någon kant, men på de flesta sidor har vi fått stopp på det. Det är inte många meter kvar nu innan vi har ringat in branden med slang, säger Peter Andersson, styrkeledare på plats.

På Möckelsjöberget ligger flera vindkraftverk. De är inte i fara, enligt Peter Andersson.

– Vi har fått hjälp av civilpersoner med traktorer som har vattnat uppe vid vindkraftverken så att det inte ska sprida sig dit, säger Peter Andersson.

Inget VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har skickats ut – än.

– Men det kan bli aktuellt. Enligt prognosen ska vinden vända vid åttatiden på morgonen så att vi kan få stora rökpelare ut mot E4. Vi har förvarnat Trafikverket, sa Mattias Åkerlund efter midnatt.

Finns risken att E4 måste stängas av?

– Ja, om vinden vänder som prognosen säger finns en risk. Det kan vara så att man inte ser något på vägen.

Den lyckade brandbekämpningen under natten har inte undanröjt hotet om rök på E4, enligt Peter Andersson.

– Nej, den risken finns kvar. Och röken ligger väldigt lågt här nu, sa han strax före halv sex.

Fick akututrymma: ”Vi fick panik och började packa”

Sofie Hallqvist, 34, befann sig i en sommarstuga på Möckelsjöberget tillsammans med sin man när hon fick ett samtal om akututrymning.

– En släkting ringde upp och sa: ”Spring till bilen”. Vi fick panik och började packa väskor, säger Sofie Hallqvist.

1 av 5 | Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Fem minuter senare var det så pass mycket rök att de var tvungna att släppa väskorna och springa till bilen.

– Det blev en rätt snabb packning. Vi fick med oss lite kläder som var lätt att bara kasta ner i en resväska. Resten fick vi lämna i en skottkärra.

Branden var 200 meter från stugan

När Sofie Hallqvist ringde till räddningstjänsten lite senare under fredagen fick hon veta att branden bara var 200 meter från stugan.

– De räknar inte med att de kan rädda stugan. Det känns fruktansvärt, såklart. Vi har haft stugan jättelänge. Det är ett familjeställe som mina svärföräldrar äger. Det är här som jag och min man har förlovat oss och haft vår förlovningsfest.

När chocken hade lagt sig tog Sofie Hallqvist bilen ut till området för att skapa sig en egen uppfattning om brandens storlek. Det finns ett flertal stugor i området – men bara en bebodd.

– Det är verkligen en fullt utvecklad brand. Vi tog några bilder, sedan åkte vi hem till mina svärföräldrar. Det är sorgligt, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE