Påven ber om förlåtelse – kritiseras själv

TT-AFP

Publicerad 2018-08-26

Påve Franciskus, på besök i Irland, ber Gud om förlåtelse för övergreppsskandalerna som skakat katolska kyrkan.

Samtidigt kommer krav om att Franciskus själv ska avgå för att ha struntat i anklagelser mot en kardinal som nyligen avgick.

En stor åhörarskara hade samlats i samhället Knock i Irland för att lyssna till påven, som under helgen gjort det första besöket i landet av en påve på närmare 40 år. Den två dagar långa vistelsen har överskuggats av övergreppsskandalerna inom den katolska kyrkan – och påven tog upp ämnet även under söndagen.

– Detta öppna sår utmanar oss att vara kraftfulla och beslutsamma i jakten på sanning och rättvisa, sade Vatikanens statschef, och tillade, till applåder:

– Jag ber Herren om förlåtelse för dessa synder och för skandalen och sveket som känts av så många andra i Guds familj.

Ny anklagelse

Samtidigt möttes påven under söndagen av kritik. Ärkebiskop Carlo Maria Viganò, före detta sändebud för Vatikanen och som kritiserat påven tidigare, anklagar Franciskus för att ha duckat för anklagelser om sexövergrepp.

I ett elva sidor långt brev som publicerats i den amerikanska katolska kyrkans äldsta tidning, National Catholic Register, skriver Viganò att han redan 2013 gjorde påve Franciskus uppmärksam på anklagelserna mot kardinal Theodore McCarrick, som nyligen avgick efter anklagelser om sexuella övergrepp mot minderåriga.

Krav om avgång

"I denna ytterst dramatiska stund för den universella kyrkan måste han erkänna sina misstag och, i enlighet med den proklamerade principen om nolltolerans, måste påve Franciskus vara den förste att föregå med gott exempel för de kardinaler och biskopar som dolde McCarrick missbruk och avgå tillsammans med dem alla", skriver Viganò.

Vatikanen har valt att inte kommentera brevet.

Irlands premiärminister Leo Varadkar uppmanade under lördagen påven att vidta åtgärder mot övergreppen inom den katolska kyrkan och se till rättvisa skipas för offer i hela världen.

Påvebesöket är det första i Irland sedan Johannes Paulus II talade inför 1,5 miljon människor under ett besök 1979.

ANNONS