Stort åskoväder dundrar genom Sverige

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Ett rejält åskoväder rör sig över Sverige. SMHI uppskattar att omkring 5 000–10 000 blixtar har dundrat fram hittills. Arkivbild.

Åskan har slagit till med dunder och brak i Sverige, vilket SMHI nu varnar för.

Värmen har även inneburit en tropisk natt på ovanligt många ställen. 42 mätstationer hade som svalast 20 grader det senaste dygnet.

Söndagen har innehållet ett stort antal av det som SMHI benämner som blixturladdningar, vilket är det som i dagligt tal kallas åskknallar. Åskovädret rörde sig under tidiga morgonen norrut upp över Stockholm. Under eftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1–varning för kraftig åska i östra Svealand.

– Det blir en väldigt ungefärlig siffra men mellan 5 000 och 10 000 blixtar från midnatt och framåt skulle jag uppskatta att det varit. Framför allt över Stockholm har det varit ordentligt tidigt på morgonen, säger Jon Jörpeland, jourhavande meteorolog SMHI.

Åskan rör sig norrut

Åskovädret har sedan fortsatt norrut mot Gävleborg och Dalarna och väntas sedan vandra upp mot Härjedalen och Jämtland. Åskovädret tog fart redan i lördags då över 6 000 blixtar registrerades.

– Men det lär absolut bli fler blixturladdningar i dag än i går. Speciellt om det kommer i gång med nya blixtar nu under eftermiddagen, säger Jon Jörpeland.

Svettig natt

Förutom blixtar har det dessutom varit en mycket varm natt på ovanligt många platser runt om i landet.

– 42 stationer har haft en tropisk natt. Jag vet inte om det är rekord, men jag har inte varit med om ett så högt antal tidigare. Det har varit väldigt utbrett även inåt i landet, säger Jon Jörpeland.

En tropisk natt innebär att den lägsta uppmätta temperaturen under dygnet aldrig understiger 20 grader. Tidigare i juli räknades det till 18 mätstationer som haft en tropisk natt under ett och samma dygn. Nattens siffra är ovanligt högt.

– Det brukar vara längs med kusterna men nu har det även varit tropisk natt i de inre delarna. Karlstad, Arvika, Mora, Västerås, Sala och Norrköping hade till exempel en tropisk natt, säger Jon Jörpeland.

Värmen har haft en dipp under söndagen på många håll, men redan under måndagen och tisdagen kan det bli över 30 grader igen.