Flera nya skalv på Lombok – minst tio döda

Foto: Fauzy Chaniago/AP/TT
Lombok drabbades även av kraftiga skalv för några veckor sedan. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Antalet döda efter söndagens serie av jordbävningar på den indonesiska ön Lombok, ett populärt turistmål, stiger. Minst tio personer omkom i skalven, som inträffar drygt två veckor efter en kraftig jordbävning som dödade hundratals personer.

Söndagens första jordbävning hade magnituden 6,3 och inträffade kort före lunchtid lokal tid. Skalvet utlöste jordskred och många invånare fick fly för att söka skydd.

Omkring tolv timmar senare skakades ön återigen av en jordbävning, då med en magnitud på 6,9, samt en rad kraftiga efterskalv.

Många var utomhus

Stora delar av den populära turistön i närheten av Bali ligger fortfarande i spillror efter den kraftiga jordbävningen den 5 augusti och ett tidigare skalv den 29 juli, som tillsammans dödade nära 500 personer. De flesta av helgens offer har dödats av fallande bråte, däribland sex personer på grannön Sumbawa, uppger den indonesiska katastrofmyndigheten.

Ett skäl till att relativt få människor tycks ha omkommit är att många befann sig utomhus under skalvet.

Stora delar av Lombok har drabbats av strömavbrott, enligt Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för katastrofmyndigheten. Han har twittrat bilder på förstörda vägar och en stor brand som brutit ut i en by på Sumbawa. Flera människor på Lomboks östra delar tillbringar natten i provisoriska tält i stället för att åka hem. Skalven kändes även på grannön Bali, men det finns inga rapporter om skador där.

Hundratusentals hemlösa

Tusentals människor skadades och omkring 350 000 blev hemlösa vid jordbävningarna den 29 juli och den 5 augusti. Många lever sedan dess i tält eller under presenningar nära sina förstörda hem. Hjälporganisationer har lovat att intensifiera sitt arbete på ön.

"Vi är djupt oroade över den nöd som gång på gång drabbar barn genom de många skalven", skriver Rädda Barnen i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lombok