Lövin: ”Sträcker gärna ut handen till C och L”

avCecilia Benedelle, Josefin Silverberg

Blockpolitiken har tjänat ut sin roll menar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin som flörtar öppet med Centern och Liberalerna.

– Vi har mycket gemensamt som vi kan bygga vidare på, vi sträcker gärna ut handen till Liberalerna och Centern, säger Lövin i Aftonbladet Morgons partiledarutfrågning.

Miljöpartiet får 5,3 procent av de tillfrågades stöd i Aftonbladet/Inizios undersökning, en ökning med 0,5 procentenheter sedan senaste mätningen. Även populariteten för Isabella Lövin och Gustaf Fridolin ökar.

– Jag har inte varit orolig någon gång över att vi inte skulle vara kvar i riksdagen men är väldigt glad över att vi har medvind och att man känner att miljö- och klimatfrågan är viktig, säger Isabella Lövin.

Foto: Jessica Gow/TT
Isabella Lövin (MP).

”Påverkar oss här och nu”

Skogsbränderna och torkan under sommaren har ökat förståelsen för frågorna viktiga menar hon.

– Sommaren har gjort att människor har förstått att klimatförändringar inte är något i en avlägsen framtid utan påverkar oss här och nu i Sverige.

”Behöver kunna förhandla över blockgränserna”

Miljöpartiet är inte främmande för att samarbeta med andra än Socialdemokraterna. Blockpolitiken har spelat ut sin roll, vilket blev uppenbart när de borgerliga partierna bröt Decemberöverenskommelsen menar Lövin:

– Vi behöver vara mer öppna och kunna förhandla över blockgränserna. Det finns inte ett block i dag som har mer än 50 procent, då behöver vi vara mer öppna, som i Finland där man under lång tid har kunnat förhandla över blockgränserna och bilda majoritetsregeringar.

”Har mycket gemensamt”

Tidigare har språkröret öppnat upp för ett samarbete med Centern och Liberalerna vilket hon under Aftonbladet Morgons partiledarutfrågning håller fast vid.

– Vi har mycket gemensamt som vi kan bygga vidare på, vi har ett bra grönt samhällsbygge på gång och ett bra investeringsklimat i Sverige. Vi sträcker gärna ut handen till Liberalerna och Centern, säger Isabella Lövin.

ARTIKELN HANDLAR OM