Stormen Johanne drar in över Sverige – flera vädervarningar utfärdade

avJosefin Silverberg, Torbjörn Ek

Från extremvärme till ordentligt regn- och åskväder.

Stormen i Västsverige har orsakat vädervarningar – och Göteborgsfestivalen Way out west har skjutits fram.

I Uddevalla har tågen mot Strömstad ställts in och Uddevallabron stängts för tung trafik på grund av hårda vindar.

Under fredagsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för kraftig åska för Stockholm, Södermanland, Uppsala och Gotland. Vid niotiden på morgonen togs varningen dock tillbaka.

Polisen misstänker att åska är orsaken till två bränder som härjat i sydsverige under natten till fredag. I Klagshamn Malmö eldhärjades en villa som står utom räddning – fem personer fick fly från huset.

1 av 4 | Foto: LÄSARBILD
Borås djurpark har utrymts.

Åskan slog ut strömmen

I Östergötland har tusentals abonnenter blivit strömlösa på grund av åskan, rapporterar Corren.

5 000 kunder ska ha drabbats men vid 7-tiden på fredagsmorgonen hade de flesta fått tillbaka elen.

Längs Bottenviken, Bottenhavet, Östersjökusten, Öresund och Kattegatt har klass 1 varning för kuling utfärdats. Öresundsbron varnade under morgonen vindkänsliga fordon att köra över bron.

– Det är slut på extremvärmen, i alla fall på den långvariga värmen. Nu blir det mer typiskt sommarväder att det växlar fram och tillbaka mellan soliga dagar och regniga dagar. Åskovädret som berör Svealand kommer fortsätta norrut. Längre söderut kommer det att klarna upp men bli blåsigt, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

På västkusten, Västra Götaland, Bohuslän och Göteborg finns en klass 1-varning för hårda vindbyar, vilket innebär att grenar och träd kan knäckas och höga fordon kan få problem.

Tågtrafiken påverkas

I Göteborg där festivalen Way out west pågår har man försökt vädersäkra inför stormen Johannes ankomst.

Ändå tvingades Way out west på fredagen att skjuta upp publikinsläppet två timmar. Dessutom ställs tre spelningar in ”på grund av de kraftiga vindar som just nu blåser över Slottsskogen”.

Även tågtrafiken påverkas. Mellan Uddevalla och Strömstad har all tågtrafik ställts in på och tågtrafik i båda riktningarna på sträckan Göteborg-Uddevalla påverkas av ett nedfallet träd över spåret i höjd med Kode och Ytterby.

Uddevallabron har också stängts av för tung trafik och fordon med släp under fredagsförmiddagen. För övrig trafik gäller reducerad hastighet över bron. Tung trafik kommer att ledas om via gamla E6, väg 678 och väg 44.

På Orust fick kastvindar tag i en slambil på väg 770 mellan Ellös och Hälleviksstrand och orsakade stopp i trafiken. 

– Den har åkt ner i diket och rullat ett varv. Chauffören är omskakad men mår under omständigheterna bra, säger Hans Blom, räddningschef i beredskap vid Orust räddningstjänst.

Djurpark utryms

Vid Marsstrands camping rev stormen ner ett träd över Svenne Markles, 62, bil. Han befann sig i bilen men klarade sig oskadd.

– Jag känner nu efteråt att jag är väldigt skakig. Det hade kunnat gå värre. Rutan klarade sig på bilen men jag kunde inte komma ut genom dörren så jag fick krypa ut genom fönstret, säger Svenne till Aftonbladet.

Borås djurpark utrymde besökare från parken under fredagseftermiddagen.

– – Det är en del träd på området som fallit, därför tog vi det beslutet att stänga eftersom vi inte kunde garantera gästernas säkerhet. Nu börjar vinden mojna och vi kommer öppna som vanligt igen imorgon, säger Bo Kjellson, VD för djurparken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Göteborg

Bohuslän

Stockholm

Uppsala