Nyheter

Äktenskap för alla från den 1 maj

NYHETER

Homosexuella ska kunna ingå äktenskap från och med den 1 maj i år. Det är innebörden i Moderaternas, Centerns och Folkpartiets motion som presenterades i dag.

Förslaget är i linje med betänkandet från regeringens utredning.

”Människor i fasta parförhållanden har, oavsett sexuell läggning behov av att manifestera sina känslor och sin önskan att leva tillsammans”, står det i motionen. Tiden anses därför mogen för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Motionen innebär att bestämmelser i äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar görs könsneutrala.

Det nuvarande systemet där man kan välja mellan kyrklig och borgerlig vigsel behålls.

Kan vägra

Kyrkliga vigselförrättare ska dock även fortsättningsvis kunna vägra att viga homosexuella par.

För uppdrag som borgerlig vigselförättare ska bara de komma i fråga som villiga att viga såväl en kvinna och en man som två personer av samma kön.

– Jag och många med mig ser fram emot att gå på bröllop i sommar där kärleken står i fokus och inte könet, sade Centerns Annika Qarlsson på en pressträff.

Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrsson, pekade på att det finns klara likheter mellan de tre borgerliga partiernas motion och de tre oppositionspartiernas uppfattning. Han hoppas att dessa sex partier ska kunna skriva ihop sig om ett gemensamt förslag.

Kristdemokraterna, som är emot att personer av samma kön ska få ingå äktenskap, lanserar ett eget förslag. Giftermål ska bara kunna ingås hos en statlig myndighet, exempelvis Skatteverket. Om kyrkor och samfund vill arrangera ceremonier för att göra bröllopet lite festligare avgör de själva. Staten lägger sig inte i det.

– Staten är ingen ceremonimästare, säger Ulla Andersson, riksdagsledamot (KD).

Aftonbladets bloggarÄktenskap för alla från 1 maj

TT

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter