Så avslöjar du bluffen

Publicerad:
Uppdaterad:

Mats-Eric Nilssons 4 tips

Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara"."
Foto: Björn Lindahl
Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara"."

1. Läs innehållsförteckningen. För att baka riktigt bröd behövs inget annat än mjöl, vatten, jäst (om det inte är surdegsbröd) och salt. Varför ska du lägga dina pengar på bröd som innehåller en massa industriingredienser och tillsatser?

2. Leta i livsmedelsbutiken efter bröd från Saltå, Kung Markatta (om du gillar fullkornsbröd) eller lokala bagerier. På sajten www.aktavara.org finns en Sverigeguide där många pålitliga småbagerier är listade.

3. Be att få se innehållsförteckningen när du handlar i ett bageri. Fråga var brödet har bakats och hur länge det har jäst. Grundregeln är att långa tider är bättre än korta. Ett riktigt lantbröd ska ha en kraftig skorpa. Om undersidan är grov och ojämn är detta också ett bra tecken. Bryt itu brödet som du köpt och känn på aromen. Den ska vara rik och inte ha för mycket jästlukt. Och inkråmet bör ha ojämna hål och inte de små perfekta hål som industrijästen åstadkommer.

4. Gå efter vikt och inte volym när du jämför två bröd. Det riktigt bakade brödet kan verka mycket dyrare än industribrödet, men ta dem i handen och känn på tyngden. Hur tunna skivor kan du skära? Hur mätt blir du? Hur smakar det?

5. Börja som så många andra som tröttnat på industribrödet att baka ditt eget bröd. Se Bullar av stål på SVT2 och gå in på bloggsajten Pain de Martin för kunskaper och inspiration.

Vill du läsa mer om tillsatser och matkvalitet?

Gå in på www.aktavara.org .

Mats-Eric Nilsson

Publicerad: