Nyheter

Fosterföräldrar fick fängelse

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Döms till fängelse i ett år och sex månader

Det har kallats ”skräckens fosterhem”.

I dag dömdes fosterföräldrarna mot sitt nekande för grov fridskränkning till fängelse i ett år och sex månader.

De skall också betala skadestånd på 125 000 kronor till var en av de tre bröderna.

Fosterföräldrarna friades dock på flera punkter.

De tre bröderna var ett, tre, respektive fem år gamla när de placerades i fosterhemmet i den lilla byn i Dalarna 2001.

De tre bröderna har i förhör med polisen berättat att de utsatts för omfattande övergrepp under tiden de var fosterhemsplacerade på herrgården i Dalarna.

Hängdes ut

Bland annat har pojkarna berättat att de som straff hängdes ut genom fönstret på vinden medan fosterpappan höll dem i anklarna, och att de bundits fast i element som bestraffning.

Falu tingsrätt skriver i sin dom att de tre brödernas berättelser, som lämnats i videoförhör som spelades upp i tingsrätten under rättegången, bedöms som trovärdiga i vissa fall och att de ”skall läggas till grund för bedömningen i målet”.

Tingsrätten skriver att fostermamman enligt bröderna bara vid något enstaka tillfälle ”tagit fysisk befattning i utförandet av brotten”, men att hon ändå ”spelat en central roll för att brottet kommit till stånd”.

– N.N. (fostermamman) skall därför, enligt tingsrättens mening, bedömas som gärningsman i samma grad som N.N. (fosterpappan), skriver Falu tingsrätt.

Hammare

Fosterföräldrarna frias från åtalspunkterna om olaga tvång, misshandel och olaga frihetsberövande.

Två av domarna i tingsrätten – rättens ordförande och en nämndeman – var av skiljaktig mening beträffande en av åtalspunkterna, som gällde att en av pojkarna blivit misshandlad med en hammare.

– Det finns ingen som helst anledning, anser vi, att misstro N.N:s (en av brödernas) uppgifter om att han har blivit misshandlad med en hammare. Vi anser därför att den aktuella punkten är styrkt och att gärningarna skall bedömas som misshandel, inte ringa sådan, skriver de skiljaktiga domarna.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: