Veckan då ingen jobbar

Ny forskning – omställningen från sommartid gör folk trötta

Gäspa på – du är knappast ensam om att vara trött nu.
Gäspa på – du är knappast ensam om att vara trött nu.

Känns det som om du inte får något gjort på jobbet?

Tja, det är förmodligen sant.

Det här är veckan då ingen utnyttjar sin fulla kapacitet.

Allt kan skyllas på 60 ynka minuter.

En studie i Storbritannien visar att omställningen från sommartid gör folk trötta. Enligt undersökningen går produktiviteten ner med 50 procent veckan efter omställningen till normaltid (som ofta kallas vintertid). 14 procent fick så lite gjort att chefen klagade. Åtta procent orkade inte ens gå till jobbet, enligt tidningen Daily Telgraph.

”Läkare opererar sämre på natten”

I Sverige har ingen liknande undersökning gjorts, men eftersom både mörkret och tidsomställningen drabbar oss på samma sätt så borde siffrorna se likadana ut här, enligt Hans Hasselbladh, forskare i företagsekonomi på Stockholms universitet.

– Jag vet ingen som tittat på en specifik vecka men man har gjort studier som visar att läkare opererar sämre på natten än på dagen, så det finns forskning som visar att tiden för arbetet påverkar, säger han till Metro.

”Inte reflekterat över problemet”

Hans Hasselbladh tror inte att svenska företag reflekterat över problemet.

– Det här är viktigt i verksamheter där prestationen och uppmärk­­sam­heten måste vara jämn, som i processindus,in eller i yrken där man måste vara på tårna hela tiden som inom brandkåren, säger han till Metro.

För- och nackdelar med sommartid

FÖRDELAR:
Den huvudsakliga fördelen med sommartid är att man utnyttjar dygnets ljusa timmar bättre. Då ytterst få människor är uppstigna då solen går upp under sommaren, "senarelägger" man solens uppgång genom att flytta fram klockan en timme. Däremot är betydligt fler människor vakna på kvällen då solen går ned, och får i och med sommartiden en extra ljus timme.

Det har även hävdats att sommartid är en energisparande åtgärd, eftersom fler människor är vakna under den ljusa delen av dygnet, och dessa då inte behöver ha lampor tända i lika stor utsträckning. Några större undersökningar har inte gjorts i Sverige för att styrka argumentet.

NACKDELAR:

En nackdel är att man måste ställa om alla klockor två gånger om året. Det skapas även praktiska problem på själva övergångsnatten som kräver speciella bestämmelser. Det kan till exempel röra sig om beräkning av övertid, hur man ska ersätta obekväm arbetstid och beräkna den obligatoriska minsta vilotid som gäller enligt lag eller kollektivavtal för vissa sysselsättningar.

I varma länder med mycket luftkonditionering kan elbehovet öka av sommartid – då det är varmare på kvällen än morgonen. Det är en anledning till att få varma länder har det, och det har påpekats i Florida som funderar på att överge sommartid.

Tidskillnaden mot länder utan sommartid blir svårare att räkna ut. Då alla länder inte ställer om samma dag kan det även skapa problem mellan länder som båda har sommartid.

Den biologiska klockan ställs inte om på kommando, och under de första dygnen på sommartiden kan man vara morgontrött och mindre effektiv i arbetet; på kvällen kan man ha svårt att somna och blir ännu mindre utsövd påföljande dag. Vid höstomställningen uppstår liknande problem.

Källa: Wikipedia

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN