Victoria stal showen

avCamilla Sundell

NYHETER

Så var nobelprisutdelningen - minut för minut

Foto: PATRIK STERBERG

Glitter och glamour fyllde Konserthuset i Stockholm när Nobelpriset delades ut på torsdagskvällen.

Mest av alla glittrade kronprinsessan Victoria i en mörklila festblåsa.

Aftonbladets Camilla Sundell följde prisceremonin - minut för minut.

Aftonbladets Camilla Sundell rapporterar direkt.

16.25 Strax inleds prisgalan där historiskt många kvinnor finns nominerade. Fem av de tolv pristagarna är kvinnor.

16.31 Kungafamiljen är något sena till Konserthuset. Prinsessan Madeleines fästman Jonas Bergström är på plats.

16.36 Kungafamiljen är på plats uppe på scenen och prisutdelningen inleds med "Kungssången". Kronprinsessan Victoria stjäl showen med en mörklila klänning. Drottning Silvia bär en gul galaklänning medan kungafamiljens yngsta medlem, prinsessan Madeleine, har på sig en grön klänning.

16.38 Samtliga pristagare kommer in på scenen till tonerna av Mozart.

Svårt sjuk

16.41 Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch inleder traditionsenligt med ett öppningstal.

16.51 Talet avslutas och Kungliga filharmoniska orkestern, under ledning av Michael Bartosch, spelar en symfoni av Mendelssohn.

16.56 Fysikpriset delas ut. Vinnarna är Charles Kao, George Smith och Willard Boyle för att de alla tre på sitt sätt hjälpt till att bygga IT-samhället. Kao får priset "för banbrytande insatser angående ljustransmission i fibrer för optisk kommunikation". Smith och Boyle för bildsensorn CDD som i dag används i digitalkameror.

17.01 Enligt SVT lider pristagaren Charles Kao av svår alzheimers. Kungen kliver fram till Kao och delar ut priset.

Uppskattad sopran

17.07 Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz och Ada E. Yonath får kemipriset för sina studier av när ribosomer (enzymer i cellerna) omvandlar informationen i DNA till liv. Alla tre har arbetat med en metod som kallas röntgenkristallografi.

17.09 Sopranen Mira Pyne framför en aria ur Puccinis Tosca. Kronprinsessan Victoria ser väldigt berörd ut.

17.18 Amerikanerna Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak får medicinpriset. Trion löste gåtan om hur celler kan dela sig utan att kromosomerna blir kortare. En upptäckt som har betydelse för människans liv och hälsa.

17.21 Mira Pyne framför ett stycke ur Mozartoperan "Don Giovanni". Prins Carl Philip lyssnar uppmärksamt.

Rörd pristagare

17.23 Litteraturpriset delas ut till Herta Müller. Den tyskrumänska författaren belönas för att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap." Herta Müller ser oerhört rörd ut.

17.31 Dags för musik från Herta Müllers hemland i form av rumänsk folkmusik av Béla Batók. Musiken uppskattas av kronprinsessan som nickar i takt.

17.35 Elinor Ostrom och Oliver E. Williamson delar ekonomipriset för "sina analyser av ekonomisk organisering, särskilt samfälligheter". I lekmannatermer betyder det att de kunnat belägga att man genom utökat samarbete, som rymmer möjligheter både till belöning och bestraffning, kan få resurser att räcka längre. Elinor Ostrom är i övrigt den första kvinna som vunnit priset.

17.42 Kungafamiljen, pristagarna och publiken i Konserthuset står upp när Kungliga filharmoniska orkestern framför Sveriges nationalsång.

17.44 Kungafamiljen lämnar scenen till tonerna av "Drottningen av Saba festmarsch". Kungen går först, följd av drottningen och därefter lämnar kungabarnen Konserthuset i åldersordning.