Storbråk om olagliga badstugor

NYHETER

Kommunen vill flytta stugor vid Skrea strand

Det olagliga badstugeområdet vid Skrea Strand i Falkenberg har växt och nu vill kommunen flytta en del stugor.

Ägarna rasar och hävdar att kommunen inte har någon rätt att göra något med området.

”En folklig rättighet” eller olaglig stöld av allmän yta? Det råder delade meningar om badstugors vara eller inte vara.

En badstuga är en liten hytt som har byggts på allmän plats, utan bygglov. Ursprungligen skulle den vara till för att folk som inte hade råd med en sommarstuga eller tomt nära vattnet skulle kunna övernatta. På Skrea strand har dock badstugorna blivit större och större och mer välutrustade. Ägarna säljer och hyr sina stugor för tusentals kronor. Ett exempel är en stuga som ligger som annons www.stugnet.se. Den hyrs ut för 2600 kronor i veckan och uppges vara utrustad med 3 bäddar, kyl och frys, tv med dvd, plattor, ugn, utemöbler och grill, ”fin serviceanläggning med dusch, wc, disk och tvättmaskin”.

Kommunen vill flytta stugor

Falkenbergs kommun har nu tröttnat på de olagliga badstugorna utan bygglov, och vill legalisera badstugeområdet vid Skrea Strand, skriver Hallands nyheter. De har låtit göra en ny detaljplan för de tre badstugekvarteren samt bett stugägarna att skicka in ansökan på bygglov för sina stugor. Den nya detaljplanen visar att 35 stugor står för nära varandra. Avståndskravet är måttliga 2 meter. Brandskyddsreglerna anger minst 4 meters avstånd mellan två byggnader på samma fastighet, men räddningstjänsten har förståelse för att det kravet inte kan nås i badstugekvarteren.

Badstugeägarna rasar nu mot kommunens krav och har skrivit kritiska yttranden till kommunen. Bland annat menar de att rätten till badstugorna är deras.

– Folket har alltid erövrat sina rättigheter. Först byggde vi en veranda, då accepterade kommunen det. Sedan glasade vi in, då accepterade kommunen det. Nu har vi erövrat rätten till större stugor, det är standard nu, förklarar stugägaren Sven Heuman.

Badstugeägarna menar också att brandsäkerhetsreglerna är onödigt hårda.

– Det jag retar mig på är att vi ska behöva bygglov för förvaringlådor och trädäck. Om vi ska ta bort lådorna måste vi flytta in allt i stugan och där får det ju inte plats. Utan trädäck måste vi ju sitta direkt på gräset. Kommunen vill försämra levnadsvillkoren för oss. De har ingen möjlighet att komma hit och mäta verandor varje vecka. Vi kontrollerar varandra istället. Senast fick 25 badstugor anmärkningar på sina trädäck för att de inte höll måtten, säger stugägaren Sven Heuman.

Lina Thorén / Minimedia