Fartyg kapat på svenskt farvatten

Ett fartyg blev kapat mellan Öland och Gotland under natten mot fredagen i förra veckan. En grupp svartklädda maskerade personer ska ha utgett sig för att vara poliser och sökt igenom det finskägda fartyget som fraktade timmer.

Kaparna ska ha bundit besättningen under genomsökningen.

– Det här har pågått under lång tid. Angreppet ska ha skett vid tretiden på natten mellan torsdag och fredag i förra veckan och de ska ha stannat på fartyget i tolv timmar, säger Ingemar Isaksson, förundersökningsledare vid Rikskriminalpolisen till TT.

Exakt vad kaparna, som talade engelska, var ute efter är oklart, men polisen misstänker att det rörde sig om narkotika. Kaparna ska även ha sagt något om "drug enforcement control" och att man letade efter narkotika.

Förundersökning inledd

– Det är första gången jag har hört talas om något sådant på svenskt farvatten, säger Ingemar Isaksson.

På onsdagen startade svensk polis en förundersökning om händelsen. Polisen har fått viss skriftlig information från rederiet via finsk polis men har inte lyckats komma i kontakt med fartyget.

Polisen försöker nu få kontakt med fartyget och söker också kontakt med fritidsseglare som kan ha sett något i farvattnen. Männen, som ska ha varit 8–10 stycken, ska ha kommit i en rib-båt.

Efter attacken ska fartyget ha fortsatt på sin ordinarie rutt.

TT