Svenskarna befann sig mitt i kaoset

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Såg när pansarvagnarna stormades

1 av 3
Malin och Johan Hultner såg pansarvagnarna kapas av demonstranterna.

Svenska Johan Hultner och hans familj befann sig mitt i kaoset när de thailändska demonstranterna tog över pansarvagnarna.

Plötsligt bar säkerhetsvakter i väg med hans tio månader gamla son.

– Stämningen var hätsk, säger Johan Hultner.

I förmiddags trängde sig ett 50-tal demonstranter in i inrikesdepartementet i Bangkok. Soldater sköt varningsskott och premiärminister Abhisit Vejjajiva tvingades fly.

Johan Hultner, hans hustru Malin och deras tio månader gamla son Carl bor i Phuket men skulle i dag shoppa i Bangkok.

När de gav sig ut på stan i morse var det först lugnt.

– Men sedan kände vi hur det började mobilisera sig. Vi såg fler och fler rödklädda komma och plötsligt, som på en given signal, strömmade det till med massor av demonstranter och militärer, säger Johan.

Hätsk stämning

Pansarvagnar körde upp på gatan och kvarteret spärrades av. Johan och hans familj befann sig plötsligt instängda mitt i kaoset.

Samtidigt stormade demonstranterna militärerns pansarvagnar och övertog dem och Johan beskriver stämningen som "hätsk".

– Plötsligt kom fyra säkerhetsvakter och lyfte i väg barnvagnen med min son i. Jag och min fru sprang efter. De förde in oss i ett köpcentrum för att få skydd.

Var ni rädda?

– Det är klart man var rädd, framförallt för sonens skull. Det är så lite som behövs för att det ska spåra ur och militären kunde inte göra någonting.

När Johan och hans familj kom ut på gatorna igen var alla butiker stängda. De tog sig tillbaka till sitt hotell via öde smågator. Nu tänker de stanna inomhus.

– Thailändare är väldigt vänliga, och 99 procent av demonstranterna är bra människor. Men så finns det en och annan hetsporre och de kan göra att en situation går från allvarlig till katastrofal på bara några sekunder.

Publicerad: