Mer historiskt än ni tror

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Herman Lindqvist.

NYHETER

Victoria och Daniels kärlekshistoria, förlovning och kommande bröllop är mer historisk än vad ni kanske förstår.

Aldrig någonsin under kungariket Sveriges tusenåriga historia har en svensk man av folket gift sig med en svensk tronarvinge, för vi hade inga kvinnliga tronföljare före Victoria.

Och inte sedan medeltiden har en icke-kunglig svensk man kunnat gifta sig med en prinsessa av blodet. De män som då kom så nära att det blev prinsessbröllop var ändå inga vanliga män utan kom alltid ur den dåtida makteliten.            

Dessutom är det första gången på 424 år som det blir bröllop mellan en svenskfödd regent eller blivande regent och en svenskfödd person. Det var då Johan III gifte sig med Gunilla Bielke 1585, och hon var ändå adelsdam ur en av de finaste familjerna. Före Carl XVI Gustaf är det bara Erik XIV som gift sig med en kvinna av folket, Karin Månsdotter. Det var år 1567.

Två av Gustav Vasas fruar var också svenska kvinnor, Margareta Leijonhufvud och Katarina Stenbock, men de var som ni hör också adelsdamer. Sedan Johans dagar har alltså ingen svensk regent eller kronprins gift sig med en svenskfödd partner. Victoria och Daniel är det första tronföljarparet på nära femhundra år där bägge har svenska som modersmål.

Daniel blir prins av Sverige. Detta är också unikt. Titeln prins har aldrig någonsin getts åt en svensk man av folket. Däremot har icke-kungliga kvinnor blivit prinsessor. Senaste hände det 1976 då Lilian Craig äntligen fick gifta sig med prins Bertil och blev prinsessan Lilian. Hennes far var walesisk gruvarbetare.

Alla svenska prinsar har varit födda av kungliga svenska föräldrar eller varit utländska hertigar som gift sig med svenska prinsessor och därmed också själv blivit svenska prinsar.

Prinstiteln började användas i Sverige först i slutet av 1500-talet och sedan dess har det bara funnits trettiotvå svenska prinsar, Daniel blir alltså den trettiotredje prinsen av Sverige.

I dag anger prinstiteln bara en kunglig rang. Han har inga andra privilegier än att han får resa med diplomatpass och vid alla officiella tillställningar placeras och behandlas som en kunglighet. Troligen kommer han också att få någon av de högsta svenska ordnarna, som Serafimerorden, som numera bara ges åt statschefer eller kungligheter.

Hertigtiteln är helt symbolisk. Fram till början av 1600-talet var hertigar lokala regenter. De kunde slå egna mynt, de hade egna arméer och kunde styra och ställa i sina landskap. Men de senaste trehundra åren har det bara varit en titel. Titeln hertig av Västergötland har bara delats ut två gånger förut. Första gången var 1861 till Oscar II:s tredje son, prins Carl. Andra gången var då kronprinsessan Victoria föddes och blev hertiginna av Västergötland i vaggan. Alla kungliga barn får en sådan hederstitel, alla utom prinsessan Madeleine som fick två. Hon är hertiginna av både Hälsingland och Gästrikland. Prins Carl Philip är hertig av Värmland.

Daniel blir även här historisk. Aldrig har en svensk man av folket någonsin blivit hertig av någonting.  

Kronprinsessan är också unik. Hon är den första tronföljaren som väljer en man av folket och gör då precis som pappa kungen, som valde en kvinna av folket. Det är detta som är ”Sverige i tiden” och som gör Sverige unikt bland världens monarkier.

I dag har vi en kvinnlig tronföljare och hon har själv valt den man hon vill gifta sig med, även om det tog lång tid innan pappa kungen godkände hennes val. Men så är en kronprinsessas äktenskap inte vilken kärlekshistoria som helst. Hon ska bli statschef i framtiden och hennes partner måste vara en person som håller.

Daniel har under sju svåra år visat att han håller. Han har aldrig flippat ut, aldrig kastat drinkar på pressfotografer. Han har levt under en oerhört hård press, alla hans deklarationer och avdrag har fingranskats av media. Han har varit förföljd av journalister, men han har aldrig brutit ihop och gråtit ut i Svensk Damtidning. Daniel blir nu historisk.

Aldrig har en man av folket blivit prins

Publicerad: