Nyheter

Rättvisan kom ikapp Kambodjas bödel

NYHETER

Mager Duch i rättssalen i morse

De har väntat så länge på just den här dagen - och nu har den äntligen kommit.

30 år efter skräckväldet i Kambodja köade hundratals överlevande för att se Röda khmerernas ökände tortyrchef ställas inför rätta.

Mager och tyst, i ljusblå skjorta och med grått hår satt 66-årige Kaing Guek Eav på tisdagen inför skranket i Phnom Penh. På 1970-talet gick han under namnet Duch, då han basade för S-21 - den kambodjanska kommunistregimens förhörs- och utrotningscenter i Tuol Sleng.

Minst 14 000 män, kvinnor och barn som kom till Tuol Sleng dödades där, eller efter att ha förts till "dödens fält" Choeung Ek utanför Phnom Penh.

Nu står han åtalad för brott mot mänskligheten, brott mot Genèvekonventionen, överlagt mord och tortyr.

Hans advokat, fransmannen Francois Roux, säger att Duch har accepterat anklagelserna och kommer att försöka använda sig av rättegången för att öppet be om ursäkt.

Han vill lämna dörren öppen så att han en gång kan bli förlåten. Duch kommer att försöka förklara vissa saker, men han kan inte förklara allt som inträffade. Är det möjligt att förklara vad som har gått emot själva mänskligheten? sade Roux på en presskonferens efter tisdagens inledande, sju timmar långa sittning.

Få överlevare

Inför den tv-sända rättegångsstarten hade hundratals samlats vid den specialbyggda domstolen i förhoppning om att få plats som åhörare. Däribland fanns Vann Nath, Bou Meng och Chum Mey - tre av de ytterst få före detta fångar från S-21 som fortfarande lever. Endast tolv personer tros ha överlevt Duchs tortyrcenter.

– Jag bad om att den här morgonen skulle komma så fort som möjligt så att jag skulle få se rättegången börja. Den här dagen har vi väntat på i 30 år. Men jag vet inte om det gör slut på mitt lidande, sade 63-årige Vann till det stora journalistuppbådet.

Vann och Bou överlevde endast tack vare att de som konstnärer kunde användas av regimen för att måla porträtt av ledarna.

Dom i september

Rättegångssalen är inglasad. Åhörarna får plats på stora läktare utanför.

– Den här dagen är väldigt viktigt för mig. Jag kommer att lyssna noga för att höra av vilka anledningar Röda khmererna dödade folk. Jag vill att domstolen ska stänga in honom för alltid, sade Oum Yon, som förlorade sin far och två bröder under skräckväldet.

– Duchs händer är fulla av blod. Det är dags för Duch att betala för vad han gjort, sade Norng Chan Phal, vars mor dödades i S-21 strax innan regimen föll 1979.

Duch har suttit fängslad sedan 1999 under tiden som Kambodja grälat och funderat om på vilket sätt de forna ledarna ska kunna ställas till svars.

Inledningsveckan i den FN-stödda tribunalen ägnas i huvudsak åt procedurfrågor. Vittnesmål och huvudförhandlingar kommer att hållas i mars och dom väntas tidigast i september. Duch riskerar som mest att dömas till livstids fängelse.

Senare väntar rättegångar mot ytterligare fyra av Röda khmerernas ledare, däribland "broder nummer två", Nuon Chea.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter