Storbråk om Villa Beylon

Av: Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Reklam-vd anser sig ha blivit lovad bo i kunglig lyxbostad

1 av 3

Ett jättebråk har brutit ut om Villa Beylon i Ulriksdals slottspark.

Reklamgurun Michael Storåkers anser att han blivit lovad den attraktiva bostaden av hovet.

I går skrev hans advokat till kungens jurist – och påstår att prinsessan Madeleine inte vill flytta in.

Attraktiva Villa Beylon, på cirka 500 kvadratmeter, ägs av staten. Men kungen har dispositionsrätten enligt 1809 års författning.

Stor renovering

Sedan 2006, då prinsessan Christina och Tord Magnusson flyttade ut, har en omfattande mångmiljonrenovering påbörjats. Det ska bli nya badrum, nytt kök, nya golv, ny el och fasaden ska putsas.

Först spekulerades i att kronprinsessan Victoria och Daniel skulle flytta in, sedan att de nya hyresgästerna skulle bli prinsessan Madeleine och Jonas Bergström.

Men Michael Storåkers, vd för reklamjätten McCann, anser att han blivit lovad att få bo i Villa Beylon.

Prinsen som praktikant

Han uppges ha kopplingar till kungafamiljen – bland annat genom sitt engagemang i drottning Silvias stiftelse World childhood foundation – och har dessutom haft prins Carl Philip som praktikant.

Slottsfogden Gunnar Haeger har också skrivit ett beslut där Michael Storåkers förordnas som hyresgäst. Men enligt Statens fastighetsverk är inget klart:

– Det finns ett förslag till hyresavtal med Michael Storåkers, men ingenting är undertecknat, säger Anders Ahlberg, chef för verkets avdelning för kungliga slott.

”Har ingått avtal”

I går trappades bråket upp.

Storåkers advokat Patric Olofsson skickade ett brev till hovets advokat, hovauditör Axel Calissendorf, och påstod att prinsessan Madeleine nu bestämt sig för att inte flytta in i Villa Beylon.

Budskapet i brevet var klart och tydligt:

”För att undvika eventuella missförstånd vill jag förtydliga att vi vidhåller att Statens fastighetsverk har ingått

hyresavtal avseende Villa Beylon med Michael Storåkers.”

Av samma brev framgår att det har förts diskussioner med drottning Silvia och prinsessan Madeleine och att Storåkers möjligen kan släppa Villa Beylon om han får något annat i stället.

”För Din information kan vi meddela att HM Drottningen och Prinsessan Madeleine nämnt att det eventuellt skulle finnas alternativa hyresobjekt jämförbara med Villa Beylon. Några konkreta alternativ har dock inte presenterats för familjen Storåkers.”

Statens fastighetsverk har växlat många hårda ord med Michael Storåkers om Villa Beylon.

– Jo, det är väl inte den allra hjärtligaste tonen, säger Anders Ahlberg.

”Situationen är ohållbar”

Slottsarkitekt Peter von Knorring, ansvarig för renoveringen, har dessutom i flera mejl klagat hos hovets slottsfogde Gunnar Haeger:

”Situationen i Beylonprojektet är ohållbar. Ska man se det hela som en förhandling om ett hyresavtal anser jag att den brutit samman. Storåkers kommenderar oss till möten och kräver att alla hans synpunkter i varje detalj ska genomföras innan han skriver avtal eftersom han ’redan är utsedd’ som hyresgäst. Men vi kan inte och har inte rätt att skräddarsy Beylon efter hans önskemål”.

I ett senare mejl skriver von Knorring också:

”Storåkers kan låta mildare och överslätande vid kritiska tillfällen, men han kommer bara fortsätta som tidigare så fort han får chansen. Jag har svårt att se hur ni ska kunna få till stånd ett hyresavtal, med den omöjliga kravlista han fortfarande envisas med. Så vad är poängen med att fortsätta det här spektaklet?”

Vill inte kommentera

Aftonbladet har förgäves sökt både Michael Storåkers och hans advokat Patric Olofsson för en kommentar:

– Jag återkommer, sa Olofsson i går utan att sen ringa upp.

Inte heller Axel Calissendorf vill lämna några kommentarer. Och hovets informationschef Nina Eldh har inte ringt tillbaka, trots flera meddelanden.

Publicerad: