Kravet: Sluta sälj cigaretter och snus i mataffären

avSebastian Chaaban

NYHETER

Cigaretter och snus ska sluta säljas – i alla matbutiker i landet.

Det kräver A Non Smoking Generation.

– Jag bedömer att livsmedelshandeln redan nästa år börjar ta bort tobaken från butikerna, säger generalsekreterare Fredrik Söderhielm.

Organisationen A Non Smoking Generation jobbar med att unga aldrig ska börja röka.

I senaste höstkampanjen tar de målsättningen ett steg längre och vill att alla matbutiker i landet ska sluta sälja cigaretter och snus.

Kampanjen går under rubriken ”Vi hade föredragit porren.”

”Minns du när det såldes så kallade herrtidningar i mataffären? Det var inte så länge sedan, ändå är det idag nästan omöjligt att föreställa sig att det någonsin varit så.” står det i kampanjen.

”Men kvar i butikerna finns något som vi anser vara mycket värre än vad herrtidningar någonsin varit. Cigaretter.”

Bort med cigg och porr

– Och om porrtidningarna försvann, som i sammanhanget är ganska ofarliga, så tycker vi att cigaretter och snus verkligen borde försvinna från handeln, säger Fredrik Söderhielm, generalsekreterare vid A Non Smoking Generation.

Nu tänker organisationen lägga allt tid och kraft på att få livsmedelshandeln att sluta sälja cigaretter och snus.

Enligt Fredrik Söderhielm sänder det helt fel signaler att tobak kan köpas på samma ställe du köper din mat. Och tillgängligheten är en av de största anledningarna till att barn och ungdomar börjar blossa.

Rädda för att tappa kunder

– Det gör det accepterat att röka och snusa när tobaken finns i butikerna. Den har även den bästa platsen: i kassan. Det känns helt fel att när man lägger upp mjölk och frukt så hänger tobaken över huvudet. Butikerna är rädda för att tappa kunder om de tar bort cigaretter från butikerna, säger han.

– Jag bedömer att redan nästa år så kommer livsmedelshandeln börja ta de första stegen för att få bort tobaken från butikerna. Vi vill visa att konsumenterna faktiskt tycker det är helt okej att plocka bort tobaken, den kommer inte saknas. Rökare och snusare kommer att hitta tobak på andra ställen.

Inte aktuellt nu

A Non Smoking Generation uppmanar nu att alla ska ta kontakt med sin lokala mathandlare och be dem sluta sälja tobak.

Men på ICA ställer man sig skeptiskt:

– Det är definitivt ett etiskt dilemma för oss. Vi försöker begränsa synligheten av tobak i butikerna och vi för en diskussion om hur det ska utvecklas framöver. Men det är inte aktuellt att sluta sälja tobak nu, säger Staffan Ekengren, presschef vid ICA.